Στους υπόχρεους δήλωσης «πόθεν έσχες» εντάσσονται οι υπάλληλοι που αποσπώνται σε γραφεία βουλευτών και κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου, όπως και του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν για τη γραμματειακή υποστήριξη του έργου τους, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις».
Οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει να υποβάλλουν τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης εντός 90 ημερών από την ημέρα δημοσίευσης του ψηφισμένου νόμου στο ΦΕΚ. Προβλέπεται, επίσης, ότι υπόχρεοι υποβολής «πόθεν έσχες» θα είναι και οι διοικητικοί, αναπληρωτές διοικητικοί, τομεακοί και ειδικοί τομεακοί γραμματείς, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν στο άμεσο μέλλον τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.
Με την ίδια τροπολογία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξαιρείται το διοικητικό προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από το νέο σύστημα κινητικότητας για ένα χρόνο, διάστημα κατά το οποίο θα εξακολουθούν να ισχύουν οι ειδικές διατάξεις για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του εν λόγω προσωπικού. Από το νέο σύστημα κινητικότητας εξαιρείται, ακόμα, το διοικητικό προσωπικό της Γραμματείας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μέχρι την έκδοση του οργανογράμματος της υπηρεσίας.
Ορίζεται, τέλος, ότι το έργο των νομικών συνεργατών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Τμήμα Διαρκή Κώδικα Νομοθεσίας-«Ραπτάρχης» του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν είναι ασυμβίβαστο ούτε αναστέλλει την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.