«Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή και δεν θα αντέξει, ενώ ο κ. Σαμαράς ακολουθεί μια τελείως λανθασμένη στρατηγική, η οποία οδηγεί απευθείας σε αδιέξοδο», τονίζει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια στιγμή δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, εκτιμώντας ότι σύντομα το κόμμα του θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι η τρικομματική κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου αριθμούσε 179 βουλευτές, ενώ στην προχθεσινή ψηφοφορία, και ενώ δεν έχουν περάσει 5 μήνες, συγκέντρωσε 153 βουλευτές. Κατά συνέπεια «η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή και δεν θα αντέξει. Τώρα έχει να εφαρμόσει το μόλις ψηφισμένο πακέτο λιτότητας και αυτό θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία», υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο, επικαλούμενος σχετικές μαρτυρίες τόσο του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, όσο και του πρώην πρόεδρου της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος δήλωσε ότι η μοναδική λύση για την Ελλάδα θα ήταν μια γενναία μείωση το χρέους.

Αμφισβητεί μάλιστα ακόμη και το εάν υπάρχει καν σχέδιο για την ελληνική κρίση. «Εμείς πάντοτε υποστηρίζαμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται, ανεξάρτητα από το ότι εμείς διαφωνούμε και πολιτικά και ιδεολογικά μαζί του», δήλωσε. Σχολιάζοντας τις αποκρατικοποιήσεις αναφέρει: «Ο αρχικός, ουτοπικός στόχος για εισπράξεις 50 δισεκατομμυρίων έγινε τώρα 10 δισεκατομμύρια για την επόμενη τετραετία. Αυτά είναι 2,5 δισ. το χρόνο, δηλαδή μόλις 1,2% του ΑΕΠ ετησίως. Έχει πράγματι νόημα να ξεπουλήσουμε τη δημόσια περιουσία μας για αυτό;»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την άρνηση του Βερολίνου να δεχθεί αναδιάρθρωση το ελληνικού χρέους, ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στην δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της ως το τελευταίο ευρώ και την αντιπαραθέτει με την άποψη του κ. Άκερμαν υπέρ ενός νέου «κουρέματος». «Σας ρωτώ, ποιόν πιστεύετε; Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Ο κ. Άκερμαν ή ο κ. Σαμαράς; Ποιος έχει μια πρόταση προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης; Εγώ λέω ο κ. Άκερμαν», επισημαίνει.

Αναφορικά με την ανάρτηση του πανό στο Σύνταγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στην Βουλή, εξηγεί ότι επρόκειτο για κίνηση «με συμβολική σημασία, να σχηματίσουμε μια γέφυρα ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και στο λαό, ο οποίος δίκαια διαμαρτύρεται και αντιτίθεται στην πολιτική που ασκείται».

«Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα δαπανήσει τα χρήματά του, όταν ξέρει ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης, που το αποφάσισε αυτό, τελειώνει. Μια τόσο καταστροφική πολιτική θα μπορούσε ίσως να πραγματοποιηθεί σε μια αφρικανική χώρα, όχι στην Ευρώπη με το νομικό της πολιτισμό. Θα έπρεπε να καταργηθεί το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς σχετικά θα εμποδίσει το κόμμα του θα εμποδίσει τις αποκρατικοποιήσεις.

Σχολιάζοντας το ότι κατηγορείται για λαϊκισμό και ότι ξεσηκώνει τον κόσμο, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν χρειάζεται να ξεσηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ το λαό. Αρκεί «μια δήλωση της κ. Μέρκελ, ότι χώρες με χρέος άνω του 80% του ΑΕΠ οφείλουν να χάσουν την κυριαρχία τους. Αυτό προκαλεί θυμό στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι αντίθετο στην πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά και ότι δεν έχει αντιπαλότητα με το γερμανικό λαό.

«Αν δεν είχαν κινήσει θεούς και δαίμονες για να μας αποτρέψουν από την εξουσία, η Ελλάδα δεν θα είχε τώρα ένα νέο Μνημόνιο. Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είμαστε σήμερα. Η χώρα έχασε μια ευκαιρία. Αλλά σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.