Ως μία ξεκάθαρη επιλογή και ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο τουρκικός λαός υποστηρίζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Ερντογάν χαρακτήρισε ο Δημήτρης Δρούτσας το χθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «ο τουρκικός λαός επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του προς την ευρωπαϊκή προοπτική» και έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική κυβέρνηση να συνεχίσει «με ακόμη πιο θαρραλέα και γρήγορα βήματα για την οικοδόμηση μιας ανοικτής κοινωνίας στην Τουρκία, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας. Επίσης του δίνει την ευκαιρία, νομίζω, να συνεισφέρει αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού».

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η Ελλάδα θέλει να δει μια σταθερή Τουρκία, με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και ότι υποστηρίζει πλήρως την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και εκτίμησε πως «είναι και πάλι καιρός για την Ε.Ε να στείλει εκ νέου ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία επαναβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Αναφερόμενος στο θέμα της Σερβίας, ο Δημήτρης Δρούτσας σημείωσε πως «και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο, άμεσο μήνυμα στη Σερβία ότι υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό της δρόμο. Θα πρέπει να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει άμεσα με το λεγόμενο avis για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ελπίζω να μπορέσουμε και σήμερα ακόμα να προχωρήσουμε στα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση».