Η Συμφωνία των Πρεσπών βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αλλά και στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους. Το θέμα είχε κυριαρχήσει στον Τύπο και τις ημέρες πριν την επίσκεψη της κας Μέρκελ στην Αθήνα, με ορισμένα δημοσιεύματα να το συνδέουν μάλιστα με την εξέλιξη της μη περικοπής των συντάξεων– κάτι ωστόσο που η Γερμανίδα καγκελάριος διέψευσε.
Στη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Αλέξη Τσίπρα για το ότι εργάστηκε με τον Ζόραν Ζάεφ για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό, ενώ στις αναφορές της στο θέμα χρησιμοποιούσε το προτεινόμενο όνομα της πΓΔΜ, «Βόρεια Μακεδονία», σαν να είναι ήδη τετελεσμένο. Τόσο στη δήλωσή της αναφορικά με τη συνεργασία Τσίπρα – Ζάεφ, όσο και στην απάντηση της σε ερώτηση σχετικά με το ονοματολογικό και τις συντάξεις, η Γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποίησε τον όρο «Βόρεια Μακεδονία».
«Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι συζήτησαν για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης. «Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις – χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές», είπε.
Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, η Άνγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε σχετικά με όσα γράφονταν περί «συνδιαλλαγής» γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, θέση που διατύπωσε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο. Φυσικά και θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να προπαγανδίσω το τέλος αυτής της υπόθεσης, του ονοματολογικού. Πρόκειται να μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στο ρόλο μου, όμως πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει, η λύση του ονοματολογικού, θα είναι προς όφελος της Β. Μακεδονίας, της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ε.Ε. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό, και υπάρχουν και κάποιοι κανόνες. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αυτό ισχύει γενικότερα, αλλά θα πρέπει όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα, να υπάρχει μια σωστή στάση. Θα θέσω την υπόθεση όπως την παρουσιάζω, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω τα πράγματα ή να αλλάξω την κατάσταση επειδή μίλησα ως πρόεδρος της Γερμανίας».