Καταστρατήγηση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ασφαλισμένου διαπιστώνει η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
Όπως τονίζεται στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής με τις προτεινόμενες διατάξεις αυξάνεται κατά 2 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2013 το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την ημερομηνία αυτή (1.1.2013), δίχως να προβλέπεται κλιμάκωση της αύξησης με μεταβατική ρύθμιση.
Στην έκθεση επισημαίνεται σχετικώς ότι με τους ν. 3863/2010 και 3865/2010 διασφαλίσθηκε η νόμιμη προσδοκία όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις για απόληψη συντάξεων βάσει προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων, ιδίως διά μεταβατικών ρυθμίσεων.
Η νομοθετική αυτή πρόβλεψη για τη σταδιακή μετάβαση στο νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς, από πλευράς ορίων ηλικίας και συντάξιμου χρόνου, ανταποκρίνεται στην αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ασφαλισμένου, έκφανση της οποίας αποτελεί στο χώρο του κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου η αρχή της προστασίας του κεκτημένου ασφαλιστικού δικαιώματος.
Πάντως, η Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής ξεκαθαρίζει πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι ούτε ο κοινός νομοθέτης, ούτε η κατ’ εξουσιοδότηση νόμου κανονιστικώς δρώσα διοίκηση εμποδίζονται από τα άρθρα 4 παρ. 1 και 22 παρ. 5 του Συντάγματος να μεταβάλλουν για το μέλλον το σύστημα συνταξιοδότησης σε κατηγορίες ασφαλισμένων, θεσπίζοντας αυστηρότερες σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς προϋποθέσεις για απονομή σύνταξης.