Μόνο καλά λόγια δεν είχε για τον Πάνο Καμμένο ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «σεξιστή, εθνικιστή και ανισόρροπο».
«Ήταν ανισόρροπος για την οικονομία… Κάθε φορά που άνοιγε το στόμα του στο υπουργικό πραγματικά προσπαθούσα να μην ακούσω ό,τι λέει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μέσω του ΣΚΑΪ. «Ανθρωπολογικά, πολιτιστικά, ιδεολογικά ερχόταν σε σύγκρουση με οτιδήποτε είχα ταχθεί να υπηρετήσω στη ζωή μου» εξήγησε.
Ο κ. Βαρουφάκης απέδωσε τη συνεργασία με τον κ. Καμμένο στην «άγρια ομορφιά της πολιτικής», λέγοντας ότι τον έπεισε ο Τσίπρας. «Ο Καμμένος τήρησε τη συμφωνία, ότι εφόσον έπαιρνε το ΥΠΕΘΑ, δεν θα μιλούσε, δεν θα έβγαζε “κιχ” και θα τηρούσε τη διαπραγματευτική γραμμή μας… Σε αυτό ο Τσίπρας είχε δίκιο…», σχολίασε.
Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας του εξήγησε πως ο κ. Καμμένος «ήταν ένας εταίρος που θα δεχόταν το ΥΠΕΘΑ, ένα άλλα δύο υφυπουργεία και δεν θα παρενέβαινε στη διαπραγματευτική διαδικασία».
Ερωτηθείς για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «εμπιστεύτηκα λάθος πρόσωπα», απάντησε δηκτικά ότι «και εγώ εμπιστεύτηκα τα λάθος πρόσωπα το 2015… Αυτό είναι το δικό μου mea culpa».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη «ο κ. Καμμένος δεν είναι συγκυβερνήτης, συγκάτοικοι σε κάποια υπουργικά γραφεία είναι, εδώ και κάποια χρόνια η Ελλάδα δεν έχει κυβέρνηση… Οι βασικές αποφάσεις δεν παίρνονται από την κυβέρνηση. Αυτό συνέβη και με το Σκοπιανό». Διευκρίνισε, πάντω,ς ότι θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών καλή, που ο ίδιος θα την ψήφιζε, η οποία όμως γίνεται «για λάθος λόγους με καταστροφικό τρόπο».
«Έγινε ο κ. Τσίπρας οπαδός του δόγματος Σόιμπλε ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι μια ενόχληση… Έπρεπε να ενημερώσει για τη συμφωνία και να υπάρξει συναίνεση του λαού της Ελλάδας και της FYROM».
«Ο κ. Σόιμπλε είχε πει ότι είναι έκθαμβος για τον αποφασιστικό τρόπο που η κυβέρνηση πέρασε τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο που καμία άλλη δεν τα πέρασε», εξήγησε για την πολιτική στήριξη της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό ενόψει της επίσκεψής της στην Αθήνα.
«Από το τρίτο μνημόνιο πάμε στο τέταρτο»
Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι παρά το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο από τα μνημόνια στην πραγματικότητα «δεν έχουμε βγει από το μνημόνιο, έχουμε μπει στο τέταρτο. Βγήκαμε από το τρίτο και μπήκαμε στο τέταρτο, που είναι και το μακροβιότερο, επεκτείνεται μέχρι το 2060».
Όπως υπενθύμισε, απαιτείται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021 και μετά 2,2%. «Αυτό ουσιαστικά σημαίνει διάλυση του ιδιωτικού τομέα», επισήμανε.
«Είμαστε σε πρόγραμμα… Έχει το δικαίωμα οποιαδήποτε κυβέρνηση να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές; Ο Τσίπρας εξήγγειλε και νομοθετεί μειώσεις για την επόμενη κυβέρνηση. Θα πρέπει να πάρεις την άδεια από το Eurogroup και το EuroWorking Group γι’ αυτό» , πρόσθεσε.
Όσον αφορά την έξοδο στις αγορές σχολίασε ότι «και ο Παπακωνσταντίνου έλεγε ότι θα βγούμε στις αγορές το 2011». Το επιτόκιο δανεισμού, συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, θα είναι ψηλό και έτσι θα διογκώνεται το χρέος. Σε ό,τι αφορά το «μαξιλάρι» των 25 δισ. ευρώ, παρατήρησε ότι «για να τα χρησιμοποιήσεις, χρειάζεσαι όρους».
Καταληκτικά, ο Γιάννης Βαρουφάκης ανέφερε: «Πάλεψα εναντίον του τρίτου μνημονίου, ήρθε και ηττήθηκα, ήρθε το τρίτο μνημόνιο, αλλά δεν υπάρχει… κόστος Βαρουφάκη».