Θέτοντας ευθέως το δίλημμα ψήφιση των μέτρων ή πολιτικό και οικονομικό χάος ο Α. Σαμαράς πήρε σήμερα απάνω του ολόκληρο το βάρος της κατάθεσης και κυρίως της ψήφισης του μεγαλύτερου πακέτου μέτρων που έχει ποτέ επιβληθεί σε δυτική χώρα.
Το μήνυμα-τελεσίγραφο Σαμαρά αφορούσε, όχι μόνο την ΔΗΜΑΡ, η οποία εξακολουθεί να εμμένει στις θέσεις της, όχι μόνο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτή την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.
Ο πρωθυπουργός μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων με τους κυβερνητικούς εταίρους και μπροστά στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί με την ΔΗΜΑΡ να επιμένει ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τα μέτρα αν σε αυτά περιλαμβάνονται τα εργασιακά, ανακοίνωσε ο ίδιος την λήξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Αίτημα που όπως όλα βεβαιώνουν ήρθε και από το εξωτερικό. Το ερώτημα είναι πλέον ποιά θα είναι η τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού αν η ΔΗΜΑΡ παραμείνει ακλόνητη στις θέσεις της και ποιές πολιτικές εξελίξεις μπορεί να πυροδοτήσει.
Πάντως ανώτατα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει την μάχη και μέσα στην Βουλή ενώ επισημαίνουν ότι ο όρος κομματική πειθαρχία σε ότι αφορά τους βουλευτές της ΝΔ δεν έχει νόημα υπό αυτές τις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.
«Δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας -σημειώνουν χαρακτηριστικά-αλλά εθνικής ανάγκης με ότι σημαίνει αυτό για την στάση και τις επιλογές του καθένα».
Το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης και ψήφισης των μέτρων είναι πλέον ασφυκτικό. Αύριο κατατίθεται ο προϋπολογισμός και ο υπουργός οικονομικών σε τηλεδιάσκεψη ενημερώνει τους ομολόγους του. Την Δευτέρα κατατίθενται στην Βουλή τα μέτρα με στόχο να ψηφιστούν στις 7 Νοεμβρίου.
Στις 11 Νοεμβρίου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός ώστε η χώρα να είναι με έτοιμη για το κρίσιμο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.