Οι πιστωτές της Ελλάδας θα δώσουν δύο περισσότερα χρόνια στην υπερχρεωμένη χώρα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, παρά τις διαψεύσεις που έρχονται από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους.
Όπως μεταδίδει το Spiegel αλλάζει η στάση προς την Ελλάδα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί περισσότερη βοήθεια προς την Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά στο μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, και οι δύο πλευρές -η Αθήνα και οι Βρυξέλλες- επιχειρούν να φανούν άκαμπτες.
Οι Βρυξέλλες ζητούν από το Σαμαρά να περάσει νέα μέτρα λιτότητας για να πάρει περαιτέρω βοήθεια, την ώρα που ο Σαμαράς δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ορθώσει τα δημοσιονομικά της.
Σύμφωνα όμως με το Spiegel, τα σημάδια αλλαγής της στάσης προς την Ελλάδα είναι πλέον σαφή, με το Σόιμπλε να δηλώνει χθες ότι «μπορούμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία για μία πολιτική που να έχει νόημα για την Ελλάδα».
Η γερμανική Süddeutsche Zeitung μεταδίδει ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να δοθεί επιμήκυνση δύο ετών στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αλλά και μία ανάσα για την αγορά εργασίας, τις πολιτικές ενέργειας και τις προσπάθειες για ιδιωτικοποιήσεις.
Παρότι το δημοσίευμα δημοσιεύεται, η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι οι στόχοι για ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν πιο ρεαλιστικοί στα 8,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2015 αντί για 19 δισ. ευρώ.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχει ήδη συμφωνηθεί να δοθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς τα αποθέματα της Αθήνας τελειώνουν στα τέλη Νοεμβρίου.
Εν τω μεταξύ το θέμα της επιμήκυνσης ξεσηκώνει αντιδράσεις, καθώς κατά πολλούς για τα δύο αυτά χρόνια θα χρειαστούν επιπλέον πόροι 20 δισ. ευρώ.
Όμως η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν την επιπλέον βοήθεια στην Αθήνα, καθώς η ύφεση βαθαίνει. Μάλιστα, υπέρ της επιμήκυνσης τάχθηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.