«Είχαμε μία δύσκολη συζήτηση στη σύνοδο κορυφής για το μέλλον της Ένωσης. Οι συζητήσεις αφορούσαν το πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2021-2027 τον προϋπολογισμό δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης συζητήσαμε για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και το Brexit αλλά και ένα νέο σύστημα ασύλου για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση», σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Αποφάσεις ουσιαστικές δεν ελήφθησαν. Η ηγεσία δεν έχει την τόλμη για να πάρει αποφάσεις για τα ζητήματα που την απασχολούν. Δυστυχώς, πλην του Brexit, οι περισσότερες αποφάσεις μάλλον παραπέμπονται μετά τις ευρωεκλογές. Υπάρχει ο κίνδυνος να μετατεθούν στις καλένδες οι αποφάσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Συμπλήρωσε ότι «αυτό γίνεται από σκοπιμότητα κατά τη γνώμη μου. Επενδύουν στη λογική της λιγότερης Ευρώπης. Και στη λογική ότι πρέπει να αντιμετωπίσει η κάθε χώρα στο εσωτερικό της τα προβλήματα. Υπάρχει άνοδος της ακροδεξιάς και του απομονωτισμού. Το θέμα είναι όλοι αυτοί που μάχονται τις ευρωσκεπτιστικές πολιτικές ότι δεν κάνουν κάτι για να πάρουν αποφάσεις».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και πρέπει να βρει πόρους να τις χρηματοδοτήσει, Αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της κοινής συνοχής ή της κοινής αγροτικής πολιτικής. Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε τους πολίτες μας. Ενδεχομένως να μπορούν να βρεθούν πόροι μέσω της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή τον μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου. Να επιβαρυνθούν οι πολυεθνικές και οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι. Δυστυχώς υπάρχει ατολμία και ακινησία».
Στη συνέχεια σχολίασε ότι «η Ελλάδα αδικήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην κατανομή των πόρων. Σήμερα βρέθηκα αντιμέτωπος με μια αδικία που δεν πρόκειται να δεχτώ: Με την ανακατανομή, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει πόρους, όπως κι άλλες χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση».
Όσον αφορά το Brexit ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε την αλλαγή του νομικού πλαισίου της συμφωνίας για το Brexit». Ενώ για το ζήτημα του ασύλου είπε ότι «κάποιες χώρες προσπαθούν να μεταθέσουν τις αποφάσεις για αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου για μετά τις ευρωεκλογές. Δεν μπορεί κάθε χώρα να διαχειρίζεται το πρόβλημα μόνη της. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Θα επιμείνουμε σε αυτή τη θέση».