«Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το 2019 είναι αυξημένος κατά 10,5 εκατ. ευρώ φθάνοντας στα 350 εκατ. ευρώ, έναντι 339 του 2018, και από αυτά, τα 45 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
Αυτό επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, τονίζοντας παράλληλα ότι, αυξημένα προβλέπονται να είναι και τα έσοδα από το ΤΑΠ που προβλέπονται να ανέλθουν στα 55 εκατ. ευρώ για το 2019 έναντι 46,5 εκ που ήταν φέτος. «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που μετά από τα χρόνια της συνεχούς συρρίκνωσης στη διάρκεια της κρίσης επιτρέπει μια ανάσα, έναν καλύτερο σχεδιασμό, ποσοτικό και κυρίως ποιοτικό», τόνισε η κ. Ζορμπά.
Όπως ανέφερε η κ. Ζορμπά, σημαντική εξέλιξη για το 2018 αποτέλεσε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που εφαρμόστηκε σε 11 εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας, με μεγάλη επισκεψιμότητα και πρόσθεσε ότι άμεσος στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι η επέκταση του συστήματος σε όσο το δυνατόν περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους.
Αναφερόμενη στους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Πολιτισμού, η κ. Ζορμπά τόνισε ότι και για την επόμενη χρονιά θα συνεχιστεί σταθερά η προσπάθεια για την καλύτερη διαχείριση των πόρων και τη δικαιότερη κατανομή τους σε έργα και δράσεις, τόσο για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και για την ενίσχυση της σύγχρονης δημιουργική πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παραγωγής της χώρας.
Η κ. Ζορμπά μίλησε ακόμα για προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά και για προσπάθεια του κόσμου του πολιτισμού να ανασυγκροτηθεί μετά τα χρόνια της κρίσης αλλά και για ένα νέο όραμα του υπουργείου να ανασυγκροτήσει, μέσα από ανανεωμένες μορφές έκφρασης, πειραματικές μεθόδους και επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Έμφαση έδωσε η κ. Ζορμπά, τόσο «στην διεύρυνση της έννοιας του πολιτισμού σε πεδία πέραν των κατακτημένων της πολιτιστικής κληρονομιάς», όσο και στη παρέμβαση του υπουργείου στα κοινωνικο-πολιτισμικά φαινόμενα της καθημερινής ζωής, αυτά «που εμπεριέχουν τη βιωμένη κουλτούρα των ανθρώπων, και που συχνά είναι πεδία συγκρούσεων επιτρέποντας να βρίσκει έδαφος η επιθετικότητα και η βία, η μισαλλοδοξία, η θρησκευτική δυσανεξία, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία».
«Είναι ακριβώς αυτό το πεδίο στο οποίο κρίνεται η σχέση πολιτικής δημοκρατίας και πολιτισμικής δημοκρατίας. Εκεί που πρέπει να είμαστε σε καθημερινή εγρήγορση και να τα υπερασπιζόμαστε, ώστε να είμαστε ως κοινωνία και με πολιτική παρέμβαση αποφασιστικά απέναντι στον απολυταρχισμό και τις φασίζουσες συμπεριφορές που προσπαθούν να διχάσουν, που προκαλούν συγκρούσεις και εγκλήματα ακόμη», επεσήμανε. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι αρχές της επόμενης χρονιάς, θα προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα καινοτόμων προτάσεων και παραγωγής πολιτισμικών σχεδίων που θα απευθύνεται σε δημιουργικές ομάδες νέων παραγωγών και καλλιτεχνών.
«Είναι η ώρα, βγαίνοντας από την κρίση να δώσουμε στους νέους δημιουργούς, εργαλεία και δυνατότητες για να δείξουν τι μπορούν, πιο δυναμικά και πιο ευδιάκριτα. Μέσα σ’ αυτό τον προβληματισμό εντάσσεται και το Κέντρο για τη Σύγχρονη Πολιτιστική Δημιουργία που θα στεγαστεί στο Ακροπόλ», υπογράμμισε. Τέλος, μίλησε για εκατοντάδες σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, χαρακτήρισε ξεχωριστό, κομβικό σημείο την επιχειρησιακή οργάνωση και το ρόλο της Ειδικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού και υπογράμμισε την στήριξη του υπουργείου σε μια πολιτισμική πολιτική με πρόγραμμα στοχευμένο σε δράσεις για τα παιδιά.