Σημαντικό και σαφές μήνυμα πίστης στην Ελλάδα, έστειλε η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή ολοκλήρωση των εργασιών της, εκτιμώντας, συγχρόνως, πως θα υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου για την Αθήνα, ενώ, ως προς το πόσο χρόνος θα δοθεί επιπλέον και πόσα χρήματα θα χρειαστούν, θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση της «τρόικας».
Κατά την άποψή του, μετά την παρουσίαση της έκθεσης δεν μένει παρά να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην Ελλάδα, στην οποία βέβαια οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα. Πάντως, η σύνοδος κορυφής διαμήνυσε σαφέστερα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, ότι μία χώρα έχει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των άλλων, εφόσον επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ.
Ο κ. Φάιμαν εξήρε την απόφαση της συνόδου κορυφής και τον «οδικό χάρτη» για μία κοινή ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών ως «ένα σημαντικό βήμα» και επισήμανε πως σε πολλά κράτη βρίσκονται τράπεζες από άλλες χώρες και ως εκ τούτου υπάρχει μια στενή διασύνδεση ανάμεσα στην Ευρωζώνη και σε χώρες εκτός του ευρώ.
Υπενθυμίζοντας πως η Βρετανία αυτοτοποθετείται «εκτός» και ο πρωθυπουργός της δεν θέλει για τη χώρα του τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης του ευρώ, ο Αυστριακός καγκελάριος υπογράμμισε, ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν συγκαταλέγεται, βέβαια, μεταξύ των ιδιαίτερα αλληλέγγυων όταν πρόκειται για τη ρύθμιση των χρηματαγορών, για καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, ή για φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Σημείωσε, ακόμη, ότι τα έσοδα από τον προγραμματιζόμενο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πρέπει να πηγαίνουν στις επί μέρους χώρες, διότι δεν γίνεται διαφορετικά, αν δεν συμπράξουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ο ίδιος έχει συνυπολογίσει τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, για τον προϋπολογισμό της Αυστρίας, από την 1η Ιανουαρίου 2014 και δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο να καθυστερήσει πέραν αυτής της ημερομηνίας.
Σε σχέση με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Αυστριακός καγκελάριος επανέλαβε πως δεν βλέπει την αναγκαιότητα ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ενώ υποστήριξε τη σύγκλιση μιας Συντακτικής Συνέλευσης της ΕΕ, για την προετοιμασία αλλαγών της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, το Δεκέμβριο.