«Βολές» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε ότι «είναι σε ένα πλήρες στρατηγικό και πολιτικό αδιέξοδο», με βάση τις προβλέψεις που είχε κάνει την προηγούμενη περίοδο, εξαπέλυσε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
«Δηλαδή, όσοι συμφωνούν με τον κ. Μητσοτάκη είναι αυτοί που δεν τρώνε σανό;» διερωτήθηκε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο κ. Ζαχαριάδης, για να προσθέσει: «Δεν ξέρω αν είναι για παράδειγμα σανοφαγία το γεγονός ότι χθες ανακοινώθηκε το νέο στατιστικό στοιχείο για την ανεργία και είναι στο 18,6%, ενώ επί των ημερών των κυβερνήσεων της ΝΔ -τότε που δεν έτρωγαν οι πολίτες σανό, γιατί σήμερα τρώνε σανό με βάση αυτά που μας λέει ο κ. Μητσοτάκης- είχε φτάσει μέχρι το 27%… Σανοφαγία είναι το γεγονός ότι την Τρίτη θα ψηφίσουμε να μην περικοπούν οι συντάξεις;… Ας μετράνε λίγο τα λόγια τους και ας μην υποτιμούν τη γνώμη και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».
Στη συνέχεια ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Με αυτή την έννοια και τα ερωτήματα των δημοσκοπήσεων στις κάλπες θα απαντηθούν διαφορετικά και εκεί μετά ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να μιλήσει για σανοφαγία των πολιτών, θα πρέπει να δεχθεί τη λαϊκή ετυμηγορία και μάλλον κάποιους λογογράφους του και κάποιους συμβούλους του και κάποιους επικοινωνιολόγους του και κάποιους από το στενό επιτελείο του, θα πρέπει να τους στείλει εκεί που πρέπει λόγω των αποτυχημένων προβλέψεών τους».
«Εμείς παίρνουμε πρωτοβουλίες, δεν λέμε ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Σιγά σιγά χαμηλώνουμε τους φόρους, όχι στα λόγια, με νομοθετήματα, αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό -θα είναι μια διαδικασία η οποία θα έρθει από το νέο έτος- και διαμορφώνουμε συνθήκες και όρους και προϋποθέσεις βιωσιμότητας για τη χώρα συνολικά», επισήμανε.
«Οι ανιστόρητες λογικές από την πλευρά της FYROM κάνουν κακό»
Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί «μακεδονικής γλώσσας», υπογράμμισε ότι «το βάλτωμα των δεκαετιών και οι ανιστόρητες λογικές από την πλευρά της FYROM κάνουν κακό» και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση και κανένας δεν θα πρέπει να παίζει με πράγματα τα οποία είναι ευαίσθητα -για τον οποιοδήποτε μετέχει σε αυτή τη συμφωνία».
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς στις δηλώσεις Ζάεφ, σημείωσε: «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και τους καλούς γείτονες. Η ηγεσία της γείτονος θα πρέπει να σέβεται, όχι μόνο το πνεύμα της συμφωνίας, αλλά και το γράμμα της συμφωνίας. Νομίζω ότι αυτό είναι το πνεύμα της δήλωσης και του προέδρου της Δημοκρατίας και του αναπληρωτή υπουργού των Εξωτερικών και πάνω σε αυτό θα πρέπει να κινηθεί και η άλλη πλευρά, εάν θέλει και επιθυμεί να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε σε αυτή τη συμφωνία.
Εμείς από την πλευρά μας είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι και σε εγρήγορση αυτή τη συμφωνία, που τη θεωρούμε καλή και βιώσιμη, να την προχωρήσουμε και απαιτούμε το σεβασμό από όλες τις πλευρές σε αυτή τη συμφωνία. Με αυτή την έννοια θέλω να κρατήσω τα όποια θετικά στοιχεία μπορούν να προκύπτουν από την άλλη πλευρά και να επισημάνω ότι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε καμία είδους υποχώρηση, η οποία δεν περιγράφεται στο γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών».
Σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα, ο κ. Ζαχαριάδης παρατήρησε πως «διαχρονικά ως χώρα επιδιώκουμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Ρωσία και σε επίπεδο διπλωματίας και σε επίπεδο εμπορικό και σε επίπεδο οικονομικό» και «υπερασπιζόμενοι πάντα τα συμφέροντα της δικής μας χώρας, βρισκόμαστε στη σημερινή συζήτηση και συνάντηση που πιστεύω θα κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα μπροστά».
Αναφορικά με τη διαδοχή της Άγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, σχολίασε: «Έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί έρχεται σε μια φάση που υπάρχει ευρύτερη πολιτική αστάθεια και στην Ευρώπη και στη Γερμανία, πράγματα τα οποία πριν από κάποια χρόνια για το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης ή της Γερμανίας ήταν αδιανόητα, σήμερα, έχουν διαμορφωθεί ως πραγματικότητα».
Τέλος, σε σχόλιο που του ζητήθηκε για τα εκτεταμένα επεισόδια που έγιναν χθες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δήλωσε: «Θέλω να σταθώ στη δήλωση που έκανε η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Νομίζω ότι πρέπει να υποκλιθούμε και να σεβαστούμε αυτή τη δήλωση, δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο πέρα από τη δήλωση της μητέρας. Από εκεί και πέρα, αυτή η άδικη, άθλια, απαράδεκτη δολοφονία, η οποία συνέβη δέκα χρόνια πριν, έφερε στο προσκήνιο μια σειρά από ζητήματα εκείνης της περιόδου, αλλά και αιτήματα σημερινά, τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν υπηρετούνται με βία, αλλά υπηρετούνται με ιδέες, με αξίες και με αλλαγή πλαισίου».