Απογοήτευση για την ικανότητα των κομμάτων εξουσίας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας, αλλά και έντονη δυσαρέσκεια απέναντί τους διακατέχουν τους πολίτες. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του πολιτικού βαρόμετρου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Το 60% των πολιτών θεωρούν ότι καμιά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Το 27% θεωρεί περισσότερο ικανή μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το 7% μια κυβέρνηση Ν.Δ. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι τόσο από την κυβέρνηση (80%), όσο και από την αντιπολίτευση (88%). Παρά ταύτα, δεν διατυπώνεται ισχυρό αίτημα για εκλογές. Μόλις το 21% εκτιμούν πως μάλλον χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες, έναντι 72% που απαντά αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων δείχνει σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει το 44%, έναντι 27% της Ν.Δ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4%, οι Οικολόγοι με 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 2%. Καταγράφεται, ωστόσο, ισχυρό ποσοστό αποχής, που φθάνει το 33%.

Η απογοήτευση των πολιτών είναι ισχυρή και όσον αφορά την άσκηση αντιπολίτευσης. Το 22% απαντά ότι κανένα από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν μπορεί να κάνει καλή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σήμερα.

Εμφανής είναι η απαισιοδοξία που κυριαρχεί στους πολίτες ως προς τις προοπτικές για βελτίωση της κατάστασης στη χώρα, τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα στον τομέα της οικονομίας. Μάλιστα, η σχετική μέτρηση δείχνει ότι η απαισιοδοξία κυριαρχεί επί μακρόν, τουλάχιστον για τους τελευταίους πέντε μήνες, με τις πλέον ζοφερές διαπιστώσεις να καταγράφονται τον περασμένο Ιούνιο και μικρή βελτίωση έκτοτε.

Ετσι, το 66% των πολιτών θεωρούν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα, γενικά, πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 52%, ενώ εκτινάχθηκε στο 72% τον Ιούνιο. Στη σωστή κατεύθυνση θεωρούν ότι κινούνται τα πράγματα το 22% των πολιτών. Και εδώ καταγράφεται μεγαλύτερη απαισιοδοξία σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν το ποσοστό ήταν 38% και ελαφρά βελτίωση σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν μόλις το 18% των πολιτών έβλεπε θετικά τις εξελίξεις. Αντίστοιχα, απογοήτευση επικρατεί και όσον αφορά τις προσδοκίες για την οικονομία, που, εκ των πραγμάτων, έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα. Το 55% των πολιτών εκτιμά πως και στον τομέα αυτό η κατάσταση θα επιδεινωθεί, έναντι μόλις 19% που εμφανίζεται αισιόδοξο για καλύτερη πορεία της οικονομίας και 25% που βλέπει στασιμότητα. Και στην ερώτηση αυτή, καταγράφεται κάποια βελτίωση στις απόψεις σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο. Τότε, το 69% των πολιτών εξέφραζε την άποψη ότι η οικονομία πορεύεται προς το χειρότερο και μόλις ένα 12% εμφανιζόταν αισιόδοξο για βελτίωση της κατάστασης.

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί και όσον αφορά την προσωπική οικονομική κατάσταση. Μόλις το 8% των πολιτών εκτιμά πως υπάρχουν προοπτικές βελτίωσής της. Το 57% θεωρεί ότι θα χειροτερέψει και το 35% βλέπει στασιμότητα. Μοιρασμένο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών έναντι της πολιτικής, με ελαφρά υπερίσχυση εκείνων που δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται (52%), ενώ 47% δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται. Σαφέστατη, όμως, είναι η δυσαρέσκεια για τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα, με το 81% των πολιτών να εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και μόλις το 18% να δηλώνει ικανοποιημένο.

Αυτός ο δείκτης ουσιαστικά συμπυκνώνει την απογοήτευση για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, που αποτυπώνεται και στα υπόλοιπα ερωτήματα της δημοσκόπησης, αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα και δείγμα ανησυχίας για τη λειτουργία συνολικά των θεσμών που εγγυώνται τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου παραμένει ο πολιτικός αρχηγός που συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο ποσοστό τη θετική γνώμη των πολιτών. Εμφανίζεται να έχει 50% θετικές γνώμες, έναντι 44% αρνητικών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς συγκεντρώνει 42% θετικές γνώμες έναντι 49% αρνητικές. Ως προς τις θετικές γνώμες ακολουθούν ο πρόεδρος του ΛΑOΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης με 35%, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας με 30% και η γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα με 27%. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό θετικών γνωμών για τον πρωθυπουργό παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο. Ενισχυμένος εμφανίζεται ο κ. Σαμαράς με +2%. Περισσότερο από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενισχυμένη ως προς τις θετικές γνώμες είναι η κ. Παπαρήγα, με +5%, ελαφρά κερδισμένος ο κ. Τσίπρας με +1%, ενώ στο ίδιο ακριβώς ποσοστό παραμένει ο κ. Καρατζαφέρης. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου χάνει μέρος της υποστήριξης στην καταλληλότητά του για πρωθυπουργός, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 41% έναντι 49% τον περασμένο Απρίλιο, ενώ μικρή βελτίωση, από 17% στο 18%, εμφανίζει για το ίδιο διάστημα ο κ. Σαμαράς στο αντίστοιχο ερώτημα.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ