Η κ. Μέρκελ «οικοδομεί τη γερμανική Ευρώπη. Σε βάρος της ίδιας της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής Γερμανίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα εγκαίνια του ελληνικού παραρτήματος του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην επίσκεψη της γερμανίδας καγκελάριου στην Αθήνα, χαρατηρίζοντάς την «μεγάλο πολιτικό φιάσκο».
Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προφητική, όπως είπε, παραίνεση του μεγάλου γερμανού συγγραφέα Τόμας Μαν, το 1953, στους νέους της χώρας του. Να εργαστούν, «όχι για μια γερμανική Ευρώπη, αλλά μια ευρωπαϊκή Γερμανία», προσθέτοντας ότι «η κ. Μέρκελ δεν τον άκουσε. Και τον αντέστρεψε».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη «Να ανακόψουμε την οπισθοχώρηση στη βαρβαρότητα του πιο επιθετικού, νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Να επαναθεμελιώσουμε τη Δημοκρατία. Την οποία απαξιώνει ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου».
Όπως είπε, «η εμμονή των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης στη γενικευμένη και διαρκή λιτότητα δεν είναι η λύση στην κρίση. Είναι η ίδια η κρίση. Γι’ αυτό, εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη σήμερα από το νεοφιλελευθερισμό.
Όπως, επίσης, δεν υπάρχει ισχυρότερη συμβολική αναπαράσταση του διλήμματος: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα από τη σύμπτωση των αντίστοιχων πολιτικών εκπροσώπων τους σήμερα στην Αθήνα, των συντρόφων μας της γερμανικής Αριστεράς και της καγκελαρίου Μέρκελ».
«Σ’ αυτήν εδώ την πόλη συνοψίζεται σήμερα η σημειολογία της Ιστορίας. Δύο κόσμοι αντιπαρατίθενται», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του, «Ο κόσμος της λιτότητας και της ύφεσης με τον κόσμο της κοινωνικά δίκαιης και οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κόσμος των τραπεζιτών και της τραπεζοκρατίας με τον κόσμο των πολιτών και της Δημοκρατίας.
Ο κόσμος της κας Μέρκελ, του κ. Σαμαρά, του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη με τον κόσμο του Die Linke και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».
Και πρόσθεσε: «Δύο σχέδια για την Ευρώπη συγκρούονται: Αυτό που μας γυρνά πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο της ευρωπαϊκής Ιστορίας με εκείνο της ελπίδας για τη προοδευτική επαναθεμελίωση της Ευρώπης.
Η κα Μέρκελ ήρθε σήμερα στην Αθήνα για να υποστηρίξει για μια ακόμη φορά το πρώτο σχέδιο. Δεν είχε τίποτα καινούργιο να κομίσει, πέραν της επιβεβαίωσης του αδιεξόδου και της επιμονής της στο λάθος. Η επίσκεψή της στην Αθήνα αποδείχτηκε ένα μεγάλο πολιτικό φιάσκο. Ήρθε μόνο και μόνο για να στηρίξει την ετοιμόρροπη κυβέρνηση και το καταστροφικό μνημόνιο, τα νέα μέτρα των 13,5 δις, τα οποία αν εφαρμοστούν θα βουλιάξουν ακόμα περισσότερο την Ελλάδα και θα αποσταθεροποιήσουν ακόμα περισσότερο την Ευρώπη».
«Πριν από τρεις μόλις μήνες, τόνισε ο κ. Τσίπρας, η κα Μέρκελ απειλούσε ευθέως τον ελληνικό λαό με χρεοκοπία, αν η ελεύθερη και δημοκρατική τους επιλογή στην κάλπη ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, πρόσθεσε, είναι πια ξεκάθαρο ότι αυτό που χρεοκόπησε είναι το σχέδιό της για την Ευρώπη, η απάνθρωπη και αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας, που εξουθενώνει για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει μπροστά του το δυσκολότερο χειμώνα μεταπολεμικά, την ανεργία που καλπάζει στο 1/3 του εργατικού δυναμικού, τη φτώχεια που εξαπλώνεται, την ανθρωπιστική κρίση που βαθαίνει.
Όταν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης σε όλη την Ευρώπη, αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ, επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει, σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Μέρκελ και οι τελευταίοι συγκάτοικοί της στο υπόγειο καταφύγιο του μνημονίου, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης, επιμένουν να σπρώχνουν το λαό και τον τόπο όλο και πιο βαθιά στον γκρεμό, και εκτίμησε ότι «με αυτό το αδιέξοδο πείσμα στο έγκλημα του μνημονίου, αντί για στήριξη και αναστήλωση, η συγκυβέρνηση Σαμαρά επιταχύνει την κατάρρευσή της».
Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η εμμονή των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης στη γενικευμένη και διαρκή λιτότητα δεν είναι η λύση στην κρίση. Είναι η ίδια η κρίση, πρόσθεσε και επισήμανε: Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη σήμερα από το νεοφιλελευθερισμό.
Για τη δημιουργία του παραρτήματος Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα των θεωρητικών επεξεργασιών στη διατύπωση εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων, στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και στην αναζήτηση νέων πολιτικών μοντέλων.
Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ τη διεισδυτική ματιά, την κριτική επεξεργασία και τη θεωρητική ανάλυση για τις κοινωνικές επιπτώσεις και τους μετασχηματισμούς που προκαλεί αυτή η νεοφιλελεύθερη επέλαση, και πρόσθεσε ότι ακόμη μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για τον εμπλουτισμό των θεωρητικών επεξεργασιών, αλλά και τη διατύπωση εναλλακτικής πολιτικής πρότασης για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση.