Ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο όσον αφορά πώς η μία χώρα μπορεί να βοηθήσει την άλλη σε θέματα νέων τεχνολογιών που βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη στην πράξη, με άμεση εφαρμογή σε τομείς όπως η γεωργία, ήταν η σημερινή συνάντηση στο Κάιρο, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του Αιγυπτίου ομολόγου του Αμρ Τααλάτ.
Η συνάντηση που έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιου Ράλλη και του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, καθώς και αντίστοιχων εκπροσώπων από την Χώρα του Νείλου, χαρακτηρίστηκε από την αποφασιστικότητα των δύο χωρών να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τόσο καθοριστικό αυτό τομέα. Έντονο ενδιαφέρον υπήρξε από την αιγυπτιακή πλευρά για το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της γεωργίας, το οποίο αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με τον ομόλογό του Αιγύπτιο υπουργό συζητήσανε δύο πάρα πολύ ενδιαφέροντα έργα που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόσο της δημόσιας διοίκησης όσο και της αγροτικής παραγωγής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Παππά, με τις αρχές της χώρας θα μελετηθεί η εφαρμογή στην Αίγυπτο του έργου του ψηφιακού μετασχηματισμού της γεωργίας που υλοποιείται στην Ελλάδα.
Και δίνοντας το στίγμα της διμερούς υπουργικής συνάντησης Ελλάδας – Αιγύπτου, ο κ. Παππάς επεσήμανε συγκεκριμένα ότι «οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών είναι μεγάλες. Η στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών αποκτά κάθε μέρα όλο και περισσότερο σάρκα και οστά και το πεδίο των νέων τεχνολογιών είναι το πλέον κατάλληλο που μπορεί και την συνεργασία αυτή να ενισχύσει αλλά και να βάλει τις δύο χώρες στη νέα οικονομική ανάπτυξη η οποία έρχεται».
Αναφερόμενος μάλιστα στα μελλοντικά βήματα της συνεργασίας στον τομέα, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι «οι ειδικοί σε επίπεδο εξειδικευμένων στελεχών από τα δύο υπουργεία θα συνεχίσουν τις επαφές στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και θα βοηθήσει η μία χώρα την άλλη, όπως μπορεί και όπως γίνεται».
Με ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των συζητήσεών του με τον Νίκο Παππά, ο Αμρ Τααλάτ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι πολύ σημαντικές οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που διατηρούνται από πολύ παλιά, αλλά το μήνυμα που προκύπτει από αυτή τη συνάντηση είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για ιστορικές σχέσεις αλλά και για σχέσεις που αποσκοπούν στο μέλλον αυτής της συνεργασίας. Συζητήσαμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα σε διαφορετικούς τομείς των νέων τεχνολογιών και το πώς μπορούμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία να ενισχύσουμε τη διμερή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό».
Να σημειωθεί ότι κατά τη διμερή υπουργική συνάντηση έγινε ειδική αναφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό και το πώς αυτός συντελείται και στις δύο χώρες και αντηλλάγησαν απόψεις και τεχνογνωσία τόσο από την ελληνική όσο και από την αιγυπτιακή πλευρά. Ειδικότερα, υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της ευφυούς γεωργίας, ένα καινοτόμο έργο που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και έρχεται να δημιουργήσει μία αλυσίδα αξίας στα αγροτικά προϊόντα, όπου 6.500 αισθητήρες θα αναπτυχθούν σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να συλλέγουν δεδομένα τόσο από το έδαφος όσο και από την ατμόσφαιρα, τα οποία θα συλλέγονται σε έναν κεντρικό υπολογιστή, θα επεξεργάζονται και θα επιστρέφουν ως συμβουλές και στον πιο μικρό αγρότη.
Έτσι, συζητήθηκε το πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι νέες τεχνολογίες για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την παραγωγή ποιοτικότερων αγροτικών προϊόντων με λιγότερο πότισμα και με λιγότερα λιπάσματα, έτσι ώστε να είναι πιο ποιοτικά και να μπορούμε να παράγονται «περισσότερα με λιγότερα», με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει μόνον το 5% των εδαφών της που καλλιεργεί και θέλει να αυξήσει την παραγωγή της, ενώ η Ελλάδα θέλει να στηρίξει τους καλλιεργητές που διαθέτουν μικρό κλήρο έτσι να μην αποθαρρύνονται και να ασχολούνται με την καλλιέργεια. Και έτσι να έχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες που θα τους λένε πότε θα ποτίσουν, πόσο θα ποτίσουν, πόσο λίπασμα θα πρέπει να βάλουν, πότε θα υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και έκτακτα καιρικά φαινόμενα έτσι ώστε να προφυλαχτούν. Και όλα αυτά με τη βοήθεια του διαδικτύου των πραγμάτων και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.
Τέλος, άρχισε ήδη μία σκέψη έτσι ώστε Έλληνες επιστήμονες να έρθουν στην Αίγυπτο από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για να παρουσιάσουν το έργο πιο αναλυτικά και σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να εφαρμοστεί μία αντίστοιχη εφαρμογή στην Αίγυπτο.