«Η κυβέρνηση όχι μόνο καταφέρνει να δημιουργήσει όρους εξόδου από το μνημόνιο, χωρίς νέες επιβαρύνσεις, αλλά αντιθέτως προχωρά σε μέτρα κοινωνικής στήριξης, σε μέτρα ελάφρυνσης» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα, υπογραμμίζοντας ότι διαψεύδονται τα καταστροφολογικά σενάρια Μιλώντας στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» ανέφερε ότι η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα δημιούργησε όρους δικαιοσύνης, αλλά και χαμηλότερες εισφορές, έναντι του «παραλογισμού» των προηγούμενων χρόνων.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ελάφρυνση των εισφορών δήλωσε άναυδος για το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και οι βουλευτές που ψήφισαν τόσες πολλές μειώσεις στις συντάξεις και στο εισόδημα κατά 50%, να κατηγορούν τον νόμο Κατρούγκαλου που κατάφερε να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στο 85% των ασφαλισμένων και να δημιουργήσει ένα πλεονασματικό ΕΦΚΑ μέσα στις συνθήκες τις δημοσιονομικής καταστροφής που είχαν δημιουργήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Έκανε δε λόγο για «πολιτικό θράσος».
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού σημείωσε ότι η κυβέρνηση, ήδη από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2018, είχε κάνει ξεκάθαρο ότι με βάση τις προβλέψεις της, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5% επιτυγχάνεται για το 2019, 2020 και 2021, αλλά και κάθε χρόνο δημιουργείται και περισσότερος δημοσιονομικός χώρος.
Επισήμανε ότι η υπέρβαση γίνεται πια κανόνας και «με αυτή την έννοια είχαμε, από τότε, πει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα για παρεμβάσεις δημοσιονομικής επέκτασης, από την στιγμή που θα εξέλθουμε από τα μνημόνια και μετά. Αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται σήμερα, όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης, από τον ίδιο τον προϋπολογισμό, έτσι όπως εγκρίθηκε από την Κομισιόν, αλλά και από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αυτή η δημοσιονομική πορεία προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί και για το 2020. Δηλαδή το πλεόνασμα του 3,5% θα είναι δυνατόν να επιτυγχάνεται χωρίς επιπλέον δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά θα δημιουργείται και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος».
Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, εκτίμησε ότι «πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες για να επεξεργαστούμε τα στοιχεία και θα γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και από το υπουργείο Οικονομικών», προσθέτοντας ότι «είναι άλλη μία θέση που πήρε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και η οποία θα τηρηθεί στην πορεία προς την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019».
Σε ό, τι αφορά το ΚΙΝΑΛ ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής, μετά τις δικαστικές εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και μετά από μία συσσώρευση υποθέσεων, οι οποίες αποδεικνύουν μία εκτεταμένη διαφθορά την δεύτερη περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 1996-2004, «θα έπρεπε να κρατάει λίγο πιο χαμηλούς τόνους, θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε μία αυτοκριτική για όλα όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο».
«Παρ΄ όλα αυτά», συνέχισε, «το ΚΙΝΑΛ, ως διάδοχος του ΠΑΣΟΚ, αντί να τηρήσει αυτή την στάση υπευθυνότητας και ηθικής αξιοπρέπειας, προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικό θόρυβο, μιλώντας για διώξεις, σκευωρίες, ανίερες συμμαχίες, παραδοξολογώντας, συνωμοσιολογώντας για πράγματα τα οποία ουδείς μπορεί ακριβώς να κατανοήσει», ενώ χαρακτήρισε ως «θεσμικό ατόπημα» την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Προφανώς είναι αντιπερισπασμός από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΙΝΑΛ αντί να ζητά τα ρέστα από τον εαυτό του, ζητά τα ρέστα από την κυβέρνηση, για κάτι το οποίο δεν έπραξε το τότε ΠΑΣΟΚ όταν είχε τη δυνατότητα να το πράξει» προσέθεσε.
Σολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «υπάρχει ένα συγκροτημένο μπλοκ εξουσίας που συσπειρώνεται γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα που κυβέρνησαν και σήμερα βρίσκονται στις ηγεσίες του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ» και «κατέρρευσε με πάταγο την περίοδο της κρίσης».
Όπως είπε, το πολιτικό σύστημα έχει αναδιοργανωθεί στη βάση μιας αντιπαράθεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μία πλευρά, με ένα σαφές στίγμα υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και από την άλλη «το μπλοκ εξουσίας του παλιού πολιτικού συστήματος, το οποίο λειτουργεί με τον τρόπο που έμαθε αυτά τα 40 χρόνια, δηλαδή υπερασπιζόμενο την ίδια του την ύπαρξη που εξαρτάται από την αλληλοκάλυψη που παρέχεται από τη ΝΔ στο ΚΙΝΑΛ και από το ΚΙΝΑΛ στη ΝΔ». Τόνισε, επίσης, ότι ο κόσμος παίρνει αποστάσεις από την πολιτική ταύτιση της κ. Γεννηματά με τον κ. Μητσοτάκη.
Τέλος, με αφορμή την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μη θέσει υποψηφιότητα, είπε ότι ο δήμαρχος κατάφερε να συσπειρώσει δημοκρατικές δυνάμεις που συγκρούστηκαν με το τμήμα του ακραίου εθνικισμού, της αντίδρασης και της ακροδεξιάς, επισημαίνοντας: «θέλουμε να συνεχίσουμε στην ίδια πολιτική κατεύθυνση» εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτές οι δυνάμεις μπορούν να γίνουν πλειοψηφικές στις επερχόμενες εκλογές.