Την ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, διαλεύκανσης της υπόθεσης με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, καταδίκης και απομόνωσης του αλυτρωτισμού από όλες τις πλευρές και διαφύλαξης των διμερών σχέσεων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε θέσει τις προτεραιότητες της πολιτικής της και είχε πει ότι πέρα από την αυτονόητη ανάγκη να διαλευκανθεί πλήρως το τραγικό αυτό γεγονός, «βασική προτεραιότητα ήταν η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ιστορικής κοινότητας που έχουμε στην Αλβανία, να αισθάνονται ελεύθεροι, να έχουν αυτά τα δικαιώματα που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, να είναι περήφανοι που είναι Έλληνες και επίσης είπαμε έχουμε καθήκον να προφυλάξουμε και τις διμερείς σχέσεις μας».
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ερώτηση για τις σχετικές δηλώσεις από τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, με αφορμή την κηδεία χθες του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες, ο κ. Κατρούγκαλος εστίασε στην ανάγκη απομόνωσης κάθε φωνής αλυτρωτισμού και αυτοσυγκράτησης των δηλώσεων στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών, επισημαίνοντας: «δυστυχώς, αν κι εμείς ως κόρη οφθαλμού προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε το επίπεδο των διμερών σχέσεων, υπάρχουν πράγματι δηλώσεις από την άλλη πλευρά και μάλιστα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο που και οξείς χαρακτηρισμούς περιλαμβάνουν και προκαταλαμβάνουν την απόφαση της δικαιοσύνης και γενικότερα με τον τόνο τους ουσιαστικά δεν βοηθούν στο να πέσουν οι τόνοι, να απομονωθούν οι εθνικιστικές φωνές και από τις δύο πλευρές».
Περαιτέρω παρατήρησε πως αντίστοιχη ήταν και η ουσία των δηλώσεων της ΝΔ και του κ. Κουμουτσάκου. «Από την αρχική του δήλωση υπερτόνισε, πλειοδότησε σε εθνικισμό, όπως και στη συνέχεια αυτές που ακολούθησαν» ανέφερε και εξέφρασε την πεποίθηση πως η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται με νηφαλιότητα βάσει αρχών που αντανακλούν τα εθνικά συμφέροντα κάθε χώρας, και για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να γίνονται με κατεύθυνση το εσωτερικό ακροατήριο. «Δεν πρέπει οι δηλώσεις να γίνονται για να ικανοποιούμε προσωρινά τα αυτιά των δικών μας εθνικών ακροατηρίων. Πρέπει να προστατεύουμε τα συμφέροντα -αμοιβαία- των χωρών μας, τις διμερείς μας σχέσεις και ελπίζω ότι αυτό θα το αντιληφθεί και η αλβανική πλευρά» συμπλήρωσε. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «πρέπει να είναι σαφές πως όταν μιλάμε για καταδίκη του αλυτρωτισμού, όταν λέμε ότι τα σύνορα είναι απαραβίαστα, δε μιλάμε μόνο για τους άλλους και προσέθεσε πως ο αλυτρωτισμός πρέπει να καταδικάζεται από όλες τις πλευρές».
Ερωτηθείς για την τήρηση ενός λεπτού σιγής το πρωί στη Βουλή, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως αν θεωρηθεί ότι αυτή η απόφαση συμβάλλει απλώς στο πένθος για τον νεκρό, δεν θα διαφωνήσει. Από την άλλη μεριά, υπογράμμισε, «πρέπει να είναι σαφές ότι οι άνθρωποί μας, οι Έλληνες της μειονότητάς μας, της κοινότητάς μας στην Αλβανία, πρέπει να έχουν τα δικαιώματά τους, πρέπει να έχουν τις ελευθερίες τους, δεν πρέπει να φοβούνται και πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι» και συνέχισε: «Δεν είναι κομμάτι των δικαιωμάτων όμως να παίρνει κανείς ένα όπλο βαρύ – και δεν αναφέρομαι τόσο πολύ στο πρόσφατο γεγονός, είναι νωπό το χώμα που σκεπάζει τον νεκρό, αλλά στις φωνές που ακούστηκαν. Δεν ξέρω αν έχετε δει τα βίντεο, τα γνωστά τραγούδια τα αλυτρωτικά ότι “χωρίς διαταγή θα πάρω ένα πρωί το όπλο το βαρύ, να πάω να αγκαλιάσω τη δόλια μου αδερφή”».