Εντός του 2019 θα προκηρυχθούν οι 10.000 προσλήψεις που θα μπορέσουν να γίνουν χάρη στη συμφωνία με την Εκκλησία για τη μισθοδοσία των κληρικών, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Έκανε λόγο για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία με την Εκκλησία, σημειώνοντας πως το 2019 αναμένεται να έχουμε 8.000 με 8.500 αποχωρήσεις από το Δημόσιο, και θα έχουμε αντίστοιχες προσλήψεις από τον ΑΣΕΠ, ενώ προανήγγειλε ότι το 2020 θα έχουμε συν 10.000 προσλήψεις.
Όσον αφορά στο πώς θα βρεθούν οι πόροι για να γίνουν προσλήψεις, ανέφερε: «Θα βρούμε τους πόρους».
Χαρακτήρισε μάλιστα «θαύμα» το γεγονός ότι βρέθηκε λύση σε ένα θέμα που εκκρεμούσε επί 79 χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια προεργασίας για την συμφωνία με την Εκκλησία και κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός».
Ερωτηθείς τι αλλάζει επί της ουσίας ως προς τη μισθοδοσία των κληρικών, εφόσον το κράτος θα επιδοτεί την Εκκλησία για την καταβολή της, εξήγησε πως μέχρι το 2030 η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα καλύπτει μέρος ή το όλον της μισθοδοσίας των κληρικών.
Σημείωσε ακόμα πως σε έναν συμβιβασμό πάντα υπάρχουν αντιδράσεις, σχολιάζοντας ότι αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι το βήμα μπροστά, και όχι οι φωνές.
Λαϊκή απαίτηση η Νέμεσις για τα σκάνδαλα
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αποτελεί «ύστατη λύση», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας , αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.
«Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «στόχος μας είναι να “εκβιάσουμε” τη συναίνεση» και «βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την κοινοβουλευτική περίοδο».
Πρόσθεσε ακόμα πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα εκλογικό σύστημα που ξεχνάει, μάλλον, τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και ευνοεί τις συνεργασίες.
Όσον αφορά στα σενάρια «πολιτικής ανωμαλίας» που θα μπορούσαν να προκύψουν με ένα τέτοιο σύστημα, σχολίασε πως πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν τα έβρισκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία για να συγκυβερνήσουν, αν δηλαδή «οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά ξεχνώντας όλες τις διαφορές τους».
Υποστήριξε πως ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η χώρα χρεοκόπησε, και όχι από ατύχημα, αλλά επειδή την ώρα που η οικονομία πήγαινε επίπλαστα καλά, υπήρξε μία φούσκα που «έσκασε», και διεμήνυσε πως η τιμωρία όσων ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα όπως των φαρμάκων και των εξοπλιστικών που οδήγησαν σε αυτή την χρεοκοπία αποτελεί λαϊκή απαίτηση.
Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, ξεκαθαρίζοντας πως οι κυβερνήσεις δεν φυλακίζουν και διερωτώμενος: «Μήπως ο κ. Παπαντωνίου μπήκε φυλακή ως αποτέλεσμα πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν πρέπει να ψάξουμε τα σκάνδαλα; Δεν πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη; Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι σ’ αυτή την χώρα υπάρχουν νόμοι και κανείς δεν έχει δικαίωμα στην ατιμωρησία».
Η Συμφωνία των Πρεσπών
Η απόφαση για την επιστροφή των αναδρομικών των ενστόλων ήταν πολιτική, καθώς «δεν ήμασταν υποχρεωμένοι νομικά να δώσουμε τα χρήματα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, εκτιμώντας πως η μάχη για να μη γίνουν οι περικοπές θα κερδηθεί. «Δίνουμε μάχη στο εξωτερικό ώστε να κρατήσουμε τις συντάξεις ανέπαφες. Όσο η οικονομία επεκτείνεται θα υπάρχει χώρος δημοσιονομικός ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες», σημείωσε.
Ξεκαθάρισε εξάλλου πως θα εξαντλήσει μέχρι την τελευταία μέρα τη θητεία του, διαμηνύοντας πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Δήλωσε μάλιστα βέβαιος πως στις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα.
Εξίσου σίγουρος εμφανίστηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, παρά τις αντιδράσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Βάζουμε και στοίχημα αν θέλετε», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η συμφωνία θα περάσει «γιατί και ο τελευταίος πολίτης αρχίζει και καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες αυτή η συμφωνία αναβαθμίζει την χώρα», έστω και αν ο Πάνος Καμμένος «θα κληθεί να πάρει μια κρίσιμη, δεν ξέρω αν θα φύγει ή δεν θα φύγει από την κυβέρνηση».
Εξέφρασε άλλωστε την άποψη ότι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα θα έχει την δεδηλωμένη, εκτιμώντας πως ο Πάνος Καμμένος δεν θα συνταχθεί με τη Νέα Δημοκρατία και δεν θα σταθεί εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς την ομαλότητα και την σταθερότητα.
Το μήνυμα στον Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός έστειλε εξάλλου μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν απειλείται και από κανέναν και δεν απεμπολεί κανένα κυριαρχικό της δικαίωμα.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνουν από κοινού στην περιοχή Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα.
Ανέφερε ακόμα πως η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας, και διευκρίνισε ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει αλλαγή τακτικής, αλλά όχι στρατηγικής, προαναγγέλλοντας ότι θα ενημερωθούν σχετικά τα κόμματα.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν νέες αμερικάνικες βάσεις, ούτε οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει νέες βάσεις, εξηγώντας πως η Ελλάδα δεν αναζητά προστάτες και πως υπάρχει αλληλοσεβασμός με τις ΗΠΑ, όμως παράλληλα η Ελλάδα έχει ανοιχτούς διαύλους με την Ρωσία και τον αραβικό κόσμο.
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης ως προς τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, τόνισε πως η Ελλάδα έκανε από την πρώτη στιγμή ό,τι έπρεπε να κάνει για την υπόθεση και υπογράμμισε πως θα δοθεί πλήρες πόρισμα στις ελληνικές αρχές για τα αίτια αυτής της «πολύ δυσάρεστης εξέλιξης». Επεσήμανε πως η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει σε βήματα ώστε να αποδοθούν στην ομογένεια στην Αλβανία όλα όσα δικαιούται.