Η εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλο – Στις 8 Οκτωβρίου συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής «Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως ο φτωχός συγγενής μιας Ευρώπης που βρίσκεται σε κρίση, αλλά ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά και ως μια χώρα που έχει ανεξάντλητες δυνατότητες άσκησης εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη διευρυμένη σύσκεψη που ακολούθησε στο υπουργείο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την πρωτοβουλία του, σχετικά με τη σημερινή ενημερωτική συνάντηση, τόνισε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στο νέο διεθνές περιβάλλον.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η χώρα μας, παρά την πολύ σημαντική οικονομική κρίση που διέρχεται, έχει μια ιδιαίτερα σημαντική γεωπολιτική δυναμική» και υπογράμμισε ότι «επ’ ουδενί αυτή τη δυναμική δεν πρέπει να την εξαντλήσουμε, αλλά να την αξιοποιήσουμε. Επ’ ουδενί δεν πρέπει να αφήσουμε η οικονομική κρίση να αποτελέσει αφορμή για να διακυβευτούν κυριαρχικά δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ή για να μπει σε κινδύνους η Ελλάδα, ενόψει και των ευρύτερων ανακατατάξεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών και της διευρυμένης σύσκεψης που ακολούθησε, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία και κυρίως για την ανθρωπιστική διάσταση που προσλαμβάνει η κρίση, αλλά και για το κύμα προσφύγων που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί.
Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για τα σύννεφα πολέμου πάνω από το Ιράν, γεγονός που αφορά, όπως είπε, άμεσα και τη χώρα μας, στο βαθμό που η σύσφιξη σχέσεων με το Ισραήλ δεν αφορά μονάχα τις διμερείς σχέσεις συνεργασίας σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας ή στις εμπορικές σχέσεις, αλλά αφορά και τη στρατιωτική συνεργασία. Και υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποτελέσει μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της προσπάθειας για την επίτευξη λύσης στη Μέση Ανατολή.
Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να ασκήσουμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, έχοντας, όμως, στρατηγικό σχέδιο και έχοντας προετοιμάσει στοχευμένα και μεθοδικά τις κινήσεις μας.
Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επανάλαβε τις πάγιες θέσεις του υπέρ της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι αναζωπυρώνονται, από την σκοπιανή πλευρά, εθνικιστικές φωνές.
Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμβάλλουν ώστε η χώρα να αποκτήσει εθνική στρατηγική μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, προς όφελος της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και επανατοποθέτησης της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον.
Εξ άλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους συνεργάτες του για την επίσκεψή τους στο υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την ελπίδα η σημερινή συνάντηση να αποτελέσει την αρχή για στενή και εποικοδομητική συνεργασία και στο μέλλον, υπογραμμίζοντας παράλληλα και το σημαντικό ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο θα συνέλθει στις 8 Οκτωβρίου, με πρόσκληση για συμμετοχή σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη Βουλή.
Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι εθνική και για αυτό προϋπόθεση είναι η εθνική συνεννόηση» και παρατήρησε ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν είχε την πολυτέλεια, πολλώ δε μάλλον σήμερα, για διαιρέσεις».
Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών υπηρετεί αυτή την ενότητα και την εθνική συνεννόηση, μέσα από μια στρατηγική που λαμβάνει υπόψη τα νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα, φιλοδοξώντας να αναδείξει τη χώρα μας σε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
«Η ειλικρινής και καλή ενημέρωση είναι προϋπόθεση για τη διαμόρφωση της εθνικής συναντίληψης ανάμεσα σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις απόψεις και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και να παρέχουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση την πληροφόρηση που χρειάζεται, ώστε και εκείνη, από τη θέση ευθύνης που κατέχει, να συλλειτουργεί στις προσπάθειες που κάνουμε στο διπλωματικό πεδίο.
Αναφορικά με το περιεχόμενο της συζήτησης, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και σε βάθος ενημερωτική συζήτηση για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, εξετάστηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, με αφορμή και τη χθεσινή επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι στόχοι της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενόψει και της προετοιμασίας που έχει ξεκινήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών για την ελληνική Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα ενέργειας τόσο ως προς τη διάσταση των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όσο και ως προς τα θέματα της έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.