Όπως είπε ο κ. Πεταλωτής, «το υπουργείο Εσωτερικών θα μετεξελιχθεί ώστε να συγκροτήσει κεντρική επιτελική δομή, η οποία στο πλαίσιο των εντολών και κατευθύνσεων του Πρωθυπουργού θα συμβάλλει στην εκπόνηση ενός συνεκτικού στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού προώθησης του κυβερνητικού έργου. Οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν σχέση με την αναπτυξιακή διάσταση της πολιτικής της αποκέντρωσης θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ώστε να συνδεθούν με την γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική», δηλαδή περισσότερες αρμοδιότητες για τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα μετονομαστεί σε Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δηλαδή του λείπει το «Ναυτιλίας» που γίνεται νέο υπουργείο.

Ιδρύεται Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων , Νήσων και Αλιείας, κοινώς «υπουργείο Αιγαίου».

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες Κοινωνικής Καινοτομίας, Προστασίας του Καταναλωτή, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Νέας Γενιάς για να «πέσει στα μαλακά η Λούκα Κατσέλη» που ήταν… σε πιο πρωτοκλασάτο υπουργείο.

Στο υπουργείο Υγείας του κ. Λοβέρδου θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες για θέματα αθλητισμού και διατροφής.