Την επίσπευση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την υπογραφή νέων «αμυντικών συμφωνιών» που θα συμβάλλουν στο σχεδιασμό «ουσιαστικά της νέας ενεργειακής πολιτικής» στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου εξήγγειλε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογο του στρατηγό ε.α. Τζέιμς Μάτις.
«Έχουν υπάρξει πάρα πολύ μεγάλες βελτιώσεις στα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε βάλει στο παρελθόν. Συζητήθηκαν πολλά θέματα, τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα. Στο γενικό πλαίσιο πάντως σας λέω ότι αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει και παράλληλα σχεδιάζουμε πλέον και καινούργιες συνεργασίες», είπε ο κ. Καμμένος.
Σε ερώτηση για το αν το θέμα των τουρκικών απειλών για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της κυπριακής ΑΟΖ τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός παρέπεμψε στην επέκταση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, σχολιάζοντας πως στέλνει από μόνη της ένα σαφές μήνυμα.
«Σας είπα ότι προχωράμε σε συνεργασία με την επέκταση της συμφωνίας της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και με τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι (από) αυτό είναι σαφές το μήνυμα», δήλωσε ο κ. Καμμένος.
Ο ΥΠΕΘΑ εξήγησε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του περιφερειακού στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ στη ΝΑ Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, χαρακτηρίζοντας τις επικείμενες διακρατικές συμφωνίες ως το «επόμενο βήμα» αυτής της πολιτικής.
«Θέλω να σας πω ότι οι ΗΠΑ πλέον με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα τον ρόλο του κέντρου του άξονος σταθερότητας και προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, μια χώρα που δεν είναι στο ΝΑΤΟ, και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Για τα σενάρια ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον στρατηγό Μάτις για το συγκεκριμένο θέμα. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΘΑ τόνισε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση καταδεικνύει το κλίμα «εμπιστοσύνης» και «διαφάνειας» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές θα εξετάσουν το θέμα από κοινού.
«Ο (Έλληνας) υπουργός έθεσε αυτό το θέμα σήμερα. Υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για εμάς. Έχουμε στενή σχέση. Πράγματι, αυτό που δείχνει είναι το πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και διαφάνειας. Και από αυτή την άποψη, είμαστε πάντοτε ανοιχτοί για να συνεργαστούμε στενά με τη σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα για το πώς τοποθετούμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και θα το επεξεργαστούμε όπως πάντα μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικάνος υπουργός.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέων βάσεων στην Ελλάδα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας θα μπορούσε να ενισχύσει μέσω της παροχής τεχνογνωσίας την αμυντική πολιτική της Ελλάδας σε μια περίοδο που εμφανίζονται στο προσκήνιο νέου είδους απειλές.
«Κοιτάξτε, υπάρχουν δομές τέτοιες οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πλέον μπει σε μια περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών. Υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, υπάρχουν οι δορυφορικές πληροφορίες, υπάρχουν πάρα πολλά νέα μέσα, τα οποία οι ΗΠΑ τα έχουν αναπτύξει και η παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική», είπε.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που ο κ. Καμμένος πραγματοποιεί συνάντηση με τον κ. Μάτις στο Πεντάγωνο. Χαρακτηρίζοντας το επίπεδο των διμερών σχέσεων εξαιρετικό, ο ΥΠΕΘΑ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ για τη στήριξη που παρείχαν στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
«Για δεύτερη φορά μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια είχα την ευκαιρία να δω επισήμως τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, τον στρατηγό Μάτις, με τον οποίο έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και στα πλαίσια των διεθνών οργανώσεων στους οποίους συμμετέχουμε… Θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μετά την εποχή της οικονομικής κρίσης και προς την πατρίδα μας και προς τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις».
Τζέιμς Μάτις: Σταθερός και εξαιρετικός σύμμαχος η Ελλάδα
Κληθείς να σχολιάσει την γεωπολιτική αξία που έχει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ, λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε τη χώρα μας ένα σταθερό και εξαιρετικό σύμμαχο.
«Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια μας στη Μεσόγειο και σε κάθε άλλο μέρος του ΝΑΤΟ. Και έχουμε πολύ στενή συνεργασία συμπεριλαμβανομένων των επαφών με τον υπουργό Άμυνας. (Η Ελλάδα) είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος σε όλους τους τομείς από τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ως τη στήριξη που παρέχουν στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και την στρατιωτική μας συνεργασία συν τη διπλωματική μας συνεργασία στις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτις.