Τα μέτρα των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ θα εξετάσουν σε λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου οι κυβερνητικοί εταίροι.
Οι βασικές κατευθύνσεις κλείδωσαν χθες στην συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Στην έκτακτη αυτή σύσκεψη, συζητήθηκαν εκτενώς οι αποκρατικοποιήσεις, η εφεδρεία αλλά και το ζήτημα των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια.
Για τα ειδικά μισθολόγια έχει ήδη αποφασιστεί να γίνουν οι μειώσεις αλλά κλιμακωτά.
Προβλέπεται, έτσι, να γίνει 6% μείωση στους ένστολους, 10% στους πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ και 20% σε δικαστικούς, διπλωμάτες και αρχιερείς.
Ωστόσο, προβλέπεται η προστασία των μάχιμων ένστολων. Σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως πρόκειται να διασωθούν όσοι υπηρετούν σε Υποβρύχια Πολεμικού Ναυτικού, στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, στην Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών, στα ΜΑΤ – ΕΚΑΜ , στις Ομάδες ΔΙΑΣ – Δέλτα – «Ζ» της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και οι πιλότοι σε πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Ακόμη, οι πολιτικοί αρχηγοί θα εξετάσουν τις περικοπές από 3% ως 20% στις κύριες συντάξεις, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στο να ισχύσουν για τις συντάξεις άνω των 700 ευρώ.
Για τις συντάξεις φέρεται να έχει αποφασιστεί η επιβολή παρακράτησης ύψους 1-3% κάθε μήνα για όσους έχουν βγει στη σύνταξη μετά το 1995 και έχουν λάβει εφάπαξ ανεξαρτήτως ταμείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επηρεαστούν περίπου 800.000 συνταξιούχοι.
Περικοπές από 8% έως 20% σχεδιάζονται και για τις επικουρικές συντάξεις άνω των 400 ευρώ, ενώ βαίνει προς κατάργηση η 13η και 14η επικουρική σύνταξη.
Για το θέμα της εφεδρείας οι πολιτικοί αρχηγοί θα εξετάσουν την πρόταση να τεθούν σε συνταξιοδοτικό καθεστώς 30.000 – 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να αντικατασταθεί ο όρος εφεδρεία από τη λέξη «διαθεσιμότητα».
Επίσης, θα εξετασθεί η καθιέρωση αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων, η κατάργηση των υπολοίπων δώρων -Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας- στους μισθούς και στις συντάξεις του δημοσίου, αλλά και η μείωση έως 35% στους μισθούς στις ΔΕΚΟ μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.