Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών της Συνόδου των Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων, που φιλοξενείται από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στην Αθήνα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, ανέφερε αρχικά ότι «χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, στην ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με εσάς, σε έναν συμβολικό χώρο, τη Μεσόγειο, όπου κοιτώντας γύρω βλέπουμε έναν σύνδεσμο πολιτισμού, ιστορίας, με κοινό παρελθόν, κοινό παρόν και κοινό μέλλον. Πάνω από τον ουρανό μας υπάρχει η ανάγκη συνεργασίας απέναντι στις γεωπολιτικές και πολιτικές προκλήσεις που ανοίγονται».
Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από την τωρινή για να μιλήσουμε για την ελευθερία του Τύπου, τις προκλήσεις της κοινωνίας και της δημοκρατίας μας. Στην εποχή της ψηφιοποιημένης δημοσιογραφίας, που ο καθένας μπορεί να γράφει και να μεταδίδει μία είδηση, οι πολίτες μας αναζητούν απαντήσεις τόνισε και επισήμανε: «Ο ρόλος σας σαν Πρακτορεία Ειδήσεων δεν είναι μόνο να πληροφορείτε, αλλά να συνεισφέρετε στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Όσον αφορά το προσφυγικό, δήλωσε ότι δεν περίμενε το χαρτοφυλάκιό του να γινόταν από τα πιο σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι προσφυγικές ροές και η ασφάλεια βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν τέσσερα χρόνια, χάρη στις ευρωπαϊκές προσπάθειες και συνεργασίες με χώρες όπως η Τουρκία, ωστόσο πρέπει να κάνουμε περισσότερα. «Μιλάμε για μία βαθιά κρίση πίστης και αμφισβήτησης, οι λέξεις και οι απόψεις μετρούν και τα media παίζουν κρίσιμο ρόλο, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας το κοινό» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευρωπαίος επίτροπος χαρακτήρισε απειλή την τρομοκρατία και τον ισλαμικό εξτρεμισμό, μία απειλή με δύο μέτωπα, όπως εξήγησε, απέναντι στη φυσική οντότητά μας αλλά και απέναντι στον συναισθηματικό και κοινωνικό διαχωρισμό που επιφέρει και συμπλήρωσε ότι η ξενοφοβία δεν αποτελεί κάτι θετικό.
Ο επίτροπος παρατήρησε ότι σήμερα τα κρατικά πρακτορεία έχουν σημαντικό ρόλο και ευθύνη. «Οι εφημερίδες στηρίζονται σε εσάς για την πηγή των ειδήσεών τους και ο ρόλος σας δεν είναι μόνο να ενημερώνετε, αλλά να εκπαιδεύετε τον τρόπο σκέψης του κοινού», επανέλαβε.
«Το προσφυγικό θα συνεχίσει να μας απασχολεί και στο μέλλον και εσείς έχετε δύο προκλήσεις: Να φωνάξετε πιο δυνατά ανάμεσα σε όλη την κακοφωνία που επικρατεί στην εποχή, με απλά μηνύματα κατανοητά σε όλον τον κόσμο» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι η Ε.Ε. είναι όλοι μας, είναι ιστορικά, πολιτιστικά και οικονομικά συνδεδεμένη με όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο.
«Οι πολιτισμοί μας της έδωσαν ό,τι είναι σήμερα και αυτός είναι και ο ρόλος των πολιτικών για το παρόν μας: Το τι έχουμε καταφέρει (στην Ευρωπαϊκή Ένωση) δεν πρέπει να υποτιμάται» συμπλήρωσε, τονίζοντας τον κίνδυνο από λαϊκίστικες ακροδεξιές φωνές.
Μιλώντας για τις σημερινές απειλές: προσφυγικό, κλιματική αλλαγή κ.λπ., ανέφερε ότι μία χώρα μόνη της, χωρίς συνεργασίες, δεν μπορεί να τα καταφέρει απέναντι σε όλα αυτά.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε -μεταξύ άλλων- τον κρίσιμο ρόλο που έχουν τα media και πρόσθεσε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να φοβούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να διατηρήσουμε την κριτική σκέψη μας απέναντι στον εθνικισμό και τις ακροδεξιές ρητορικές.
Τέλος, απευθυνόμενος στα μέλη της Συνόδου, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας», χαρακτηρίζοντας τη Σύνοδο ευκαιρία για να δημιουργηθούν σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης «και πρέπει όλα αυτά βήμα – βήμα να τα καταφέρουμε μαζί. Ο κίνδυνος του εθνικισμού δεν πρέπει να χωρίσει τις κοινωνίες μας και τα media είναι τώρα πιο πολύ σημαντικά, για να υπενθυμίζουν και να κρατούν όσα με κόπο έχουν κερδηθεί τους προηγούμενους αιώνες για έναν πιο λειτουργικά ενωμένο κόσμο».
«Σκεφτείτε πέρα από το δημοσιογραφικό σας καθήκον», προέτρεψε το κοινό που παρακολούθησε τον χαιρετισμό του.