Σε νομοθετική ρύθμιση που θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Υγείας να επιβάλει αυστηρή τήρηση του εμβολιασμού σε περιόδους που σημειώνεται έξαρση νοσημάτων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε, μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
«Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και σκέπτεται νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας – όταν συντρέχουν επιδημιολογικοί λόγοι, όταν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση πως σημειώνεται μια έξαρση ενός συγκεκριμένου νοσήματος ή όταν πέφτουν τα στάνταρντς και τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης – να μπορεί, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και για συγκεκριμένο εμβόλιο και για συγκεκριμένο πληθυσμό, να επιβάλει μια πιο αυστηρή τήρηση του εμβολιασμού» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, για να καταστεί πραγματικά υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με δεδομένη την αυξητική τάση του αντιεμβολιαστικού κινήματος.
«Ο εμβολιασμός είναι κρίσιμο μέτρο ατομικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Υπάρχει υποχρεωτικότητα στην τήρηση του εμβολιασμού» είπε ο υπουργός Υγείας και διαβεβαίωσε πως, όχι μόνο δεν έχει αλλάξει η εμβολιαστική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά φέτος, που σημειώθηκε έξαρση της ιλαράς, έγινε και ένα βήμα αυστηροποίησης, με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να γίνει το τριπλό εμβόλιο στα παιδάκια που θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το οποίο είναι εμβόλιο και για την ιλαρά.
«Δεν τίθεται δίλημμα ναι ή όχι στον εμβολιασμό, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και είναι μέτρο προστασίας της δημόσιας και ατομικής υγείας» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι επειδή αυτός διασφαλίζεται με τη συναίνεση των γονέων, η πολιτεία κάνει προσπάθεια να ενισχυθεί η συγκεκριμένη κουλτούρα εμβολιασμού. Στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, έχουμε υψηλά ποσοστά κάλυψης.