Στην στάση της Ιταλίας στο μεταναστευτικό και στην υπόθεση του πλοίου Diciotti αναφέρεται ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την μετανάστευση, την ιθαγένεια και τις εσωτερικές υποθέσεις Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.
«Δεν υπάρχει καμία μεταναστευτική κρίση σε εξέλιξη», δηλώνει ο αρμόδιος επίτροπος και προσθέτει ότι «η προτεραιότητα για όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας, θα έπρεπε να είναι η διαβεβαίωση ότι όσοι βρίσκονται πάνω στα πλοία μπορούν να αποβιβαστούν».
Ο κ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς για περιπτώσεις σαν και αυτή του πλοίου Diciotti, τονίζει ότι «δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το να πει που πρέπει να αποβιβάζονται οι μετανάστες, διότι το καθορίζουν το διεθνές δίκαιο και ο νόμος της θάλασσας. Αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να βρίσκεται ο τρόπος για να μπορούν να αποβιβάζονται».
Υπογραμμίζει, δε, ότι «δεν πρόκειται για εχθρούς και ούτε για άτομα που απειλούν την ασφάλεια του κράτους», αλλά «πρόκειται για ευάλωτους ανθρώπους και οι κυβερνήσεις έχουν μια ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση που πρέπει να σεβαστούν: να πραγματοποιείται η αποβίβαση και να προσφέρεται στήριξη και βοήθεια».
Σε ότι αφορά στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, με στόχο ένα μόνιμο μηχανισμό για τις αποβιβάσεις, ο αρμόδιος επίτροπος δηλώνει ότι «συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα» και ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να διευκολύνει τον διάλογο, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου της 20ης Σεπτεμβρίου».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, απευθύνεται προς τους Ιταλούς θέλοντας να τους καθησυχάσει ότι «ο αριθμός των μεταναστών, σήμερα, είναι πολύ χαμηλότερος από ότι το 2015, ότι η Ιταλία και η Ευρώπη έχουν κάνει πολλά και πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον δρόμο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην συγκεκριμένη φάση δεν ζούμε μια ανθρωπιστική κρίση». Αντιθέτως, εκτιμά ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση απόλυτα διαχειρίσιμη, υπό τον όρο να υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση».
Σε σχέση, τέλος, με συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει: «προτείναμε ήδη μια μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και μέτρα για τον συντονισμό των αποβιβάσεων. Τώρα θα πρέπει να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις, αλλά πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, διότι ζούμε μια κρίσιμη φάση για το μέλλον της Ένωσης: πρέπει να προστατέψουμε το ευρωπαϊκό όραμα και οι πολιτικοί όλων των χωρών -και εκείνοι από τους οποίους ζητείται αλληλεγγύη- πρέπει να δείξουν αίσθημα ευθύνης, διαφορετικά, τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες τους».