Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει την ασφυκτική προθεσμία και να παρουσιάσει στις 24 του μηνός στην «τρόικα» ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, που θα αφορά τόσο τα ισοδύναμα μέτρα, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να διασωθούν τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται για τη διετία ’13-’14 βρίσκεται η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος την Τετάρτη θα συζητήσει για όλα αυτά τα θέματα με τους κυβερνητικούς του εταίρους, θεωρεί τη συνάντηση αυτή με τους δανειστές μας καθοριστικής σημασίας για την πορεία της οικονομίας.
Όπως αναφέρει το Έθνος, από τα αποτελέσματα της θα κριθούν εν πολλοίς η πορεία προς την επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, αλλά και η πολιτική που θα ακολουθήσει για την επόμενη διετία. Η ατζέντα των συναντήσεων μελών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας έχει ήδη καθοριστεί. Τα κυρίαρχα θέματα αναμένεται να είναι:
– O προγραμματισμός για τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. που θα πρέπει να ληφθούν την επόμενη διετία.
– Ο προγραμματισμός ιδιωτικοποιήσεων.
– Ο προγραμματισμός καταργήσεων – συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου με παρουσίαση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μέσα στο έτος.
– Η παρουσίαση ισοδύναμων μέτρων, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που η κυβέρνηση θα προβάλει προκειμένου να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.
– Το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
– Το αίτημα επαναφοράς του θεσμού της εφεδρείας στο Δημόσιο, προκειμένου να μην υπάρξουν απολύσεις μονίμων υπαλλήλων.
Η κυβέρνηση δεν αναμένεται να αναλάβει δέσμευση για τους συμβασιούχους, ενώ θα προτείνει την αλλαγή της αναλογίας αποχωρήσεων – προσλήψεων από 1 προς 5, σε 1 προς 10, προκειμένου να «πιάσει» τον στόχο για αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015.