Το αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από το μνημόνιο παρουσίασε σε συνέντευξή του στο Εuronews ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ταυτόχρονα, ο κ. Δραγασάκης μίλησε για το νέο επενδυτικό περιβάλλον, τον σχεδιασμό της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια και την Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η δυναμική που ήδη αρχίζει και εκδηλώνεται για επενδύσεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη βούληση της κυβέρνησης η πολιτική να έχει μια ειλικρίνεια και μια διαφάνεια και να συνδυάσει τις ανάγκες των πολιτών με τις ανάγκες της οικονομίας.
«Προσπαθούμε να εντάξουμε τους πολίτες που περιθωριοποιήθηκαν στην αναπτυξιακή διαδικασία. Γι’αυτό μιλάμε για inclusive growth. Όσο το πετυχαίνουμε αυτό με προγράμματα κατά της φτώχειας, με προγράμματα δεύτερης ευκαιρίας, προσπαθούμε να δώσουμε δεύτερες ευκαιρίες σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, σε κατεστραμμένα νοικοκυριά αυτό ενισχύει και την ανάπτυξη. Επομένως, μπαίνουμε σε μια φάση όπου σταμάτησε η πτώση, αυτό είναι σημαντικό κι αυτό οι πολίτες το αναγνωρίζουν. Δεν έχουμε πια μείωση των μισθών, έχουμε σταθεροποίηση και ξέρουμε πως θα αρχίσει και μια αύξησή τους, μια βελτίωσή τους. Δεν έχουμε πτώση των δαπανών για την υγεία. Έχουμε σταθεροποίηση και αύξησή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στους εργαζόμενους, θα καταργήσει τον νόμο που πάγωνε τον κατώτατο μισθό, στέλνοντας το μήνυμα πως σήμερα η ανάκαμψη της Ελλάδας στηρίζεται στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.
Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική, επισήμανε ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο στην Ελλάδα. Επίσης, τόνισε ότι έχει ήδη θεσμοθετήσει σταθερές σε ορισμένους τομείς, σημειώνοντας για παράδειγμα πως εάν έρθει μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα, θα μπορεί να έχει το ίδιο φορολογικό καθεστώς για 12 χρόνια. Δεν πρόκειται να το αλλάξει κανείς, υπογράμμισε και ανακοίνωσε πως τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα one stop shop, μια αδειοδοτούσα αρχή για τις επενδύσεις αυτές» τόνισε.
Την ίδια στιγμή ο κ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι «θέλουμε να έρθουν νέες επενδύσεις αλλά πρέπει να πούμε ότι γίνονται ήδη σημαντικές επενδύσεις» και ανέφερε: «Γίνονται σημαντικές επενδύσεις στην ενέργεια. Ενώνουμε με καλώδια την Κρήτη με την υπόλοιπη Ελλάδα για πρώτη φορά. Ενώνουμε τα νησιά των Κυκλάδων μεταξύ τους και με την υπόλοιπη Ελλάδα. Δημιουργούμε συνθήκες να αναπτυχθούν περισσότερο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Γίνονται επενδύσεις σε όλα τα λιμάνια της Ελλάδας, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργούμε υποδομές, δημιουργούμε συνθήκες οι υποδομές μας να είναι για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα. Γίνονται επενδύσεις σε πάρα πολλούς τομείς και προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Τα αεροδρόμια, η Fraport, ήδη έχουμε σημαντικά θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία των αεροδρομίων. Ανάλογες επενδύσεις γίνονται και σε πάρα πολλούς τομείς. Πρέπει επίσης να σας πω ότι ο αναπτυξιακός νόμος που ισχύει, που υποδέχεται νέες επενδύσεις, τα τελευταία χρόνια, τον τελευταίο χρόνο έχει δεχθεί μερικές εκατοντάδες μεσαίες ή μικρότερες επενδύσεις». Συμπλήρωσε ακόμα: «Με τα κόκκινα δάνεια, με τις τράπεζες, έχει αρχίσει η πώληση κόκκινων δανείων και έχει αρχίσει η αναδιάρθρωση πολλών επιχειρήσεων, άρα υπάρχει ήδη μια μεγάλη κινητικότητα. Υπάρχει μια εταιρεία πετρελαίων η οποία είναι σε διαγωνισμό να πωληθεί. Η επέκταση του αεροδρομίου των Αθηνών. Μόνο αυτή η επέκταση, ενώ αρχικά το τίμημα ήταν, αν θυμάμαι καλά, 500 ή 600 εκατομμύρια στο τέλος κατέληξε να είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο, αυτό δείχνει ότι και τα assets στην Ελλάδα που ήταν πάρα πολύ φθηνά αρχίζουν σιγά σιγά να αποκτούν την πραγματική τους αξία. Γι’αυτό και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έρχονται, ψάχνουν, ζητούν ευκαιρίες».
Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, είπε πως είναι η μόνη σταθερή χώρα παρά τη μεγάλη κρίση, «παρόλο που διαχειριστήκαμε μια τεράστια όχι μόνο οικονομική αλλά και προσφυγική κρίση». Η Ελλάδα εξάγει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και γι’αυτό ακριβώς θέλουμε να λύσουμε και προβλήματα που υπάρχουν με κάποιους γείτονές μας, για να μπορέσει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ευρύτερα η περιοχή των Βαλκανίων να αποτελέσει έναν επενδυτικό προορισμό, υπογράμμισε.
Όσον αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης είπε: «Θα επιτυγχάνουμε πλεονάσματα, τα οποία είναι πολύ υψηλά, 3,5% αλλά παρόλ’αυτά χωρίς νέα μέτρα θα επιτυγχάνουμε δημοσιονομικό χώρο πέρα από τα πλεονάσματα για να χρηματοδοτήσουμε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες. Ο σχεδιασμός της οικονομίας μας για τα επόμενα χρόνια είναι ότι πέρα από τα πλεονάσματα του 3,5%, θα έχουμε πόρους για να μπορέσουμε να καλύπτουμε δαπάνες της φορολογίας και κοινωνικές δαπάνες. Για το 2019, οι πόροι θα είναι ακόμη μικροί, 800 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2020, θα είναι 1,2 δισ. ευρώ. Κάθε χρόνο, οι πόροι θα αυξάνουν και δεν θα χρειάζεται να παίρνουμε νέα μέτρα λιτότητας, διότι αφού πετύχαμε το πλεόνασμα 3,5% σε ύφεση, άρα μπορούμε να το πετύχουμε σε συνθήκες ανάπτυξης. Άρα ναι, αρχίζουμε να έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε, με υγιή τρόπο, φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες».
Καταληκτικά ο κ. Δραγασάκης κατέστησε σαφές ότι «η μάχη των μεταρρυθμίσεων τώρα θα είναι πιο εντατική, αλλά θα είναι μεταρρυθμίσεις που να μειώνουν τις ανισότητες, μεταρρυθμίσεις που να βελτιώνουν την απασχόληση, μεταρρυθμίσεις που να πηγαίνουν μπροστά και υπογράμμισε: «Τώρα μιλάμε για αλλαγές, για μετασχηματισμούς που ο ίδιος ο λαός θα βλέπει το θετικό αποτέλεσμά τους».