Αποκαλυπτικά στοιχεία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και για την εγκληματικότητα, παρουσίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ο υπουργός τόνισε ότι η Πυροσβεστική δεν διαθέτει επαρκείς υποδομές για να αντιμετωπίσει το καλοκαίρι, ενώ, αναφερόμενος στο φλέγον θέμα της εγκληματικότητας σημείωσε ότι σε περισσότερα από το 50% των περιστατικών ληστειών και ανθρωποκτονιών, εμπλέκονται αλλοδαποί.
Ο κ. Δένδιας περιέγραψε ως ανησυχητική την κατάσταση στην Πυροσβεστική όπου οι ελλείψεις είναι μεγάλες. «Δεν είμαστε σε καλή κατάσταση από πλευράς υποδομής για να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι. Ξεκινάμε με 18 αεροσκάφη. Προχθές είχαμε μόλις δέκα διαθέσιμα αεροσκάφη», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με άλλες χώρες και την Ε.Ε. ώστε να έχει έναν εξελιγμένο μηχανισμό.
Επίσης, παρουσίασε στοιχεία της τελευταίας διετίας που δείχνουν ότι σε περιπτώσεις ανθρωποκτονιών και ληστειών η συμμετοχή αλλοδαπών ξεπερνά το 51%. «Είναι απίστευτα μεγάλος ο αριθμός των αλλοδαπών που μετέχει στο σοβαρό έγκλημα», είπε, προσθέτοντας, παράλληλα, πως πλέον αμφισβητείται ο ιδιωτικός χώρος του Έλληνα, το σπίτι και το γραφείο του.
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι θα γίνει προσπάθεια «ανάκτησης του Κέντρου της Αθήνας» αλλά και πόλεων στην Περιφέρεια. «Αν περπατήσουμε το βράδυ, αυτό που θα δούμε δεν συνιστά κατάσταση που μπορούμε να αποδεχθούμε», ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα καθώς πλέον το έγκλημα επικοινωνεί μέσα από τις φυλακές με το έγκλημα έξω από αυτές.
Σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει «μέγα θέμα στις διαδικασίες επαναπροώθησης» και ότι «δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι από την Τουρκία στην οποία αν και η Ελλάδα έχει υποβάλλει 112.000 αιτήματα επαναπροώθησης, μόνο οι 11.000 έχουν γίνει αποδεκτές και από αυτές μόλις 3.000 παράνομοι μετανάστες έχουν επιστρέψει, λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που ισχύουν στη γειτονική χώρα».