Την εκτίμηση πως η χώρα χρειάζεται «διαρθρωτικές αλλαγές σε βάθος» και πως οι όποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν στα πλαίσια των μνημονίων ήταν «μία κοπτοραπτική: κόψε μισθούς και συντάξεις, ράψε φόρους» εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 Fm”.
Ο κ.Χρυσόγονος είπε χαρακτηριστικά πως «αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι αποδόμηση του πελατειακού συστήματος, της ρουσφετολογίας. Να φτιάξουμε ένα κράτος φιλικότερο προς τον πολίτη και την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία. Για να γίνει αυτό, πρέπει το κράτος να μετασχηματιστεί, το νομοθετικό πλαίσιο να απλοποιηθεί, η δημόσια διοίκηση να γίνει πιο επαγγελματική και λειτουργική, η δικαιοσύνη να απονέμεται σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές σε βάθος, τις οποίες ούτε είχαν υπόψιν τους, ούτε τις σχεδίασαν, ούτε έγιναν στο πλαίσια των μνημονίων που μας επέβαλαν την τελευταία οκταετία».
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας υποστήριξε πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή έξοδος στις αγορές. Οι οίκοι αξιολόγησης αξιολογούν, χωρίς καμία εξαίρεση, τα ελληνικά ομόλογα σε μη πιστοληπτική βαθμίδα». Εξέφρασε δε τον φόβο πως εάν η χώρα δεν μπει σε ισχυρή και βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης «θα έχουμε και νέες περιπέτειες τη δεκαετία του 2020».
Ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ.Χρυγόγονος τόνισε πως «το βασικό ερωτηματικό είναι κατά πόσο ο κ.Ζάεφ θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την υπόσχεση του για συνταγματική αναθεώρηση. Δεν έχει τέτοια πλειοψηφία στη Βουλή των Σκοπίων».
Για σύνδεση του ονοματολογικού της πΓΔΜ με ενδεχόμενες εκλογές στη χώρα υποστήριξε πως «εάν ο κ.Ζάεφ καταφέρει να περάσει τη συμφωνία στα Σκόπια και να κάνει τη συνταγματική αναθεώρηση που υποσχέθηκε, τότε οι μέρες της ελληνικής κυβέρνησης είναι μετρημένες. Ο κ.Καμμένος το έχει εξαγγείλει ήδη. Θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του προκειμένου να μην έρθει καν η συμφωνία για ψήφιση γιατί η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Οι εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό εξαρτώνται από το τι θα γίνει στα Σκόπια τους επόμενους μήνες».
‘Οσον αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν στις φυλακές της Ανδριανούπολης απάντησε: «Φοβάμαι πως ο κ.Ερντογάν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τους δύο ‘Ελληνες στρατιωτικούς ως ομήρους απαιτώντας ανταλλαγή με τους οκτώ Τούρκους φυγάδες. Και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό είναι να υποβληθεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. ‘Εχουμε το δικαίωμα και πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να υποβληθεί προσφυγή για να καταδικαστεί η Τουρκία και να αναγκαστεί να τους απελευθερώσει».