Στήριξη και διευκόλυνση στη χρηματοδότηση για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ώστε να καταφέρουν να προσλάβουν από έναν ακόμη εργαζόμενο, ζήτησε η Μαρία Σπυράκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ΕΕ ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τον ορισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που μέχρι σήμερα περιλαμβάνει επιχειρήσεις με έως 52 εργαζόμενους και μέχρι 54 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών.
Στη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο , με την Επίτροπο Elżbieta Bienkowska, αρμόδια Επίτροπο για την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη προειδοποίησε και για τον κίνδυνο να κατακερματιστούν οι διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι και να διοχετευθούν κυρίως σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Η Μαρία Σπυράκη, επικαλούμενη την ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση επεσήμανε ότι πέρα από τις δομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην άντληση πόρων από τις αγορές κεφαλαίων, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως στην Ελλάδα, όπου το 21% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων εκτιμά ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ υπογράμμισε ότι οφείλει η Ευρώπη να στηρίξει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους προκειμένου να προσλάβουν και από έναν εργαζόμενο.
Διαβάστε όλη την παρέμβασή της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη:
«Πράγματι είναι ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε τον ορισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Περάσαμε στη νέα εποχή και ο αριθμός των εργαζομένων οφείλει να αλλάξει και ο κύκλος των εργασιών οφείλει να διευρυνθεί. Πρέπει όμως εκτός από την επικαιροποίηση να δούμε και την παγίδα. Και η παγίδα δεν είναι άλλη από το να δημιουργήσουμε μια νέα ειδική κατηγορία μέσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η οποία θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Αυτές είναι οι μεσαίες επιχειρήσεις που είναι προφανές ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη και εύκολη πρόσβαση στις αγορές του χρήματος και κεφαλαίων, όσο μεγαλώνουν τις επιχειρήσεις τους.
Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας τις δομικές ιδιαιτερότητες γιατί η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πρόσβαση των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης στη χρηματοδότηση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στη χώρα μου την Ελλάδα, οι μικρές επιχειρήσεις ήταν δυσανάλογα επηρεασμένες. Το 21% έλεγε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η εύρεση πόρων. Πράγματι λοιπόν χρειαζόμαστε νέα κριτήρια. Είναι όμως απαραίτητη η μέριμνα και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, να διευκολύνουμε τη χρηματοδότησή τους, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά τους και να τους βοηθήσουμε να προσλάβουν από έναν εργαζόμενο».
Διαβάστε την απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας Ε. Μπιενκόφσκα:
Φυσικά και συμφωνούμε και συμφωνώ μαζί σας στην σημασία ορισμού ΜμΕ. Πρέπει ο ορισμός να είναι ξεκάθαρος, να είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί και για αυτό είπαμε ότι και γιατί ετοιμάζουμε την παγκόσμια αξιολόγηση. Όταν είμαστε έτοιμοι και όταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θα επιστρέψω με τα αποτελέσματα. Επιστρέψτε μου επίσης να πω ότι φυσικά θίγουμε και τα άλλα ζητήματα που αναφέρατε, πρόσβαση στα οικονομικά, κοινωνική επιχειρηματικότητα, διοικητικά εμπόδια, εγώ τόνισα στην αρχική μου τοποθέτηση, ότι όλα αυτά τα ζητήματα εγείρονται από εμένα ή τους συνεργάτες μου στην Κομισιόν.
Όλο το διάλογο μπορείτε να τον παρακολουθήσετε στο σύνδεσμο που ακολουθεί: