Τη γραμμή αποφυγής της αντιπαράθεσης με την τρόικα και προβολής πρώτα αποτελεσμάτων και στη συνέχεια αιτημάτων φαίνεται πως επιλέγουν οι πολικοί αρχηγοί, σύμφωνα με πληροφορίες από τη χθεσινή σύσκεψη στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά.

Σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και τους δανειστές, οι εταίροι συμφώνησαν στους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση, σε μία βάση «ειλικρίνειας και ρεαλισμού», ενώ η σύσκεψη θα επαναληφθεί αύριο.

Για τις προγραμματικές δηλώσεις, οι ίδια πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή πρόγραμμα με άμεσους στόχους αλλά και ορίζοντα τετραετίας. Στόχος των κυβερνητικών εταίρων είναι να σταλεί το μήνυμα αφενός πως η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μακράς πνοής αφετέρου πως οι αλλαγές στη δανειακή σύμβαση θα συνδέονται με τις επίτευξη κυβερνητικών στόχων. Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να αρχίσει την Παρασκευή και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν σε «κόκκινες γραμμές» που αφορούν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις και απολύσεις δημοσίων υπάλληλων.

Σε αντιστάθμισμα, εμφανίζονται έτοιμοι να «τρέξουν» ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις στο δημόσιο και μάλιστα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συζήτηση οριστικοποιήθηκε η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος μέσα στον Αύγουστο.

Θεωρείται μάλιστα πιθανό στην αυριανή σύσκεψη να οριστικοποιηθεί και η λίστα με τους πρώτους οργανισμούς και φορείς.