Σκληραίνει τη στάση της η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς αντιλαμβάνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο την εμφανή διαφοροποίηση των οικονομικών πολιτικών της Γαλλίας, από εκείνες της Γερμανίας.
Η γερμανίδα καγκελάριος βλέποντας τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ να ζητά σε κάθε επίσημη τοποθέτησή του στήριξη της ανάπτυξης, χωρίς να δίδει έμφαση στο σκέλος της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπεραμύνεται το Βερολίνο, περνά στην αντεπίθεση.
Η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας ενώπιον της ομοσπονδίας οικογενειακών επιχειρήσεων δήλωσε ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να επιλυθεί και μόνο με την «καταπολέμησή της στη ρίζα της» , δηλαδή αντιμετωπίζοντας την «υπερχρέωση και το χάσμα ανταγωνιστικότητας».
«Έχει εμφανισθεί μία ψευδοσυζήτηση, που φέρνει σε αντίθεση την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική λιτότητα. Αυτά είναι ανοησίες», επέμεινε.
Αναφερόμενη στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μεξικό, επέμεινε, όπως και την προηγουμένη, ότι η Γερμανία «δεν θα αφεθεί να υιοθετήσει πρόωρες λύσεις, όπως τα ευρωομόλογα» ή το κοινό ταμείο εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρώπη.
«Ο κίνδυνος που προέρχεται από τις πρόωρες προτάσεις αμοιβαιοποίησης» του χρέους είναι η απόκρυψη των διαφορών οικονομικής ισχύος ανάμεσα στις χώρες με την ισοπέδωση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών, προειδοποίησε. «Οποίος το αποκρύπτει αυτό τείνει προς τη μετριότητα. Και η μετριότητα δεν πρέπει να γίνει ο κανόνας» στην ευρωζώνη, είπε η γερμανίδα καγκελάριος.
Απευθυνόμενη προς τη Γαλλία κάλεσε το Παρίσι να παρακολουθήσει «την εξέλιξη του κόστους εργασίας στη Γαλλία και τη Γερμανία» για να αποτιμήσει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον τομέα αυτόν στη Γερμανία και τα πλεονεκτήματα που σημαίνουν ως προς την ανταγωνιστικότητα.
«Δεν θα υπάρξει αποτελεσματική οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση», συνώνυμο εγκατάλειψης της κυριαρχίας, είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να δεχθώ τα ευρωομόλογα και να αρνηθώ κάθε έλεγχο» επί των εθνικών προϋπολογισμών.
Η γερμανίδα καγκελάριος υπενθύμισε ότι τάσσεται υπέρ του αυστηρού δημοσιονομικού ελέγχου στην ευρωζώνη, που θα επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώνει τους μη ισορροπημένους εθνικούς προϋπολογισμούς, «αλλά αυτό δεν αρέσει σε ορισμένες χώρες».
Το μέλλον της Ευρώπης «αποφασίζεται εντός των προσεχών μηνών, αυτήν την χρονιά», είπε.