Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης απηύθυνε προτροπές προς τη διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της εταιρείας «βγάζοντας οριστικά από τον φαύλο κύκλο της απαξίωσης και της αποβιομηχάνισης τη ναυαρχίδα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας», και προς τους εργαζόμενους να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, καθώς «η ανασυγκρότηση των ΕΑΣ είναι αναγκαία προϋπόθεση, τόσο για τη διασφάλιση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων όσων σήμερα εργάζονται στην επιχείρηση, όσο και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», επισκεπτόμενος σήμερα τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Υμηττό.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κουβέλης ζήτησε, εξάλλου, τη συνδρομή και ενεργοποίηση τόσο των εργαζομένων όσο και της διοίκησης για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των εκκρεμών συμβάσεων με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ταυτόχρονα δε «διαβεβαίωσε για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, τα ΕΑΣ όχι απλά να μείνουν ανοιχτά αλλά και να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους και οι παραγωγικές τους δυνατότητες, ώστε απαλλαγμένα από τα βάρη του παρελθόντος να παίζουν στρατηγικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με ακόμα μεγαλύτερα ανοίγματα στις διεθνείς αγορές».
Ο αναπληρωτής υπουργός ενημερώθηκε από τη διοίκηση των ΕΑΣ και τους εκπροσώπους των σωματείων για τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας, τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και για τις προοπτικές της. Επίσης, έγινε αναφορά στην κατάσταση των υποδομών και στις ανάγκες στελέχωσης του εργοστασίου με εξειδικευμένο προσωπικό. Ο κ. Κουβέλης ξεναγήθηκε στους εργασιακούς χώρους και στις παραγωγικές μονάδες βλημάτων μικρών και μεγάλων διαμετρημάτων και αμυντικού υλικού.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο κ. Κουβέλης κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, στον χώρο του εργοστασίου γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της Εθνικής Αντίστασης. Εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ συμμετείχαν σε δολιοφθορά, ρίχνοντας ρινίσματα σιδήρου στους κινητήρες αεροσκαφών που κατασκεύαζαν εκεί οι Γερμανοί κατακτητές. Το αποτέλεσμα εκδηλώθηκε αργότερα και είχε σαν συνέπεια την πτώση εκατοντάδων – σύμφωνα με εκτιμήσεις άνω των 400 – γερμανικών πολεμικών αεροσκαφών. Η συνέχεια δόθηκε με στρατοδικεία και εκτελέσεις.