Το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο να παρέμβει στα άμεσα καθημερινά ζητήματα, όπως η άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ, η στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και η προστασία των ανέργων, συμβάλλοντας στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, θέτοντας παράλληλα και το θέμα της λαϊκής εξουσίας, ανέφερε η γγ της ΚΕ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωϊνή Ενημέρωση» της ΝΕΤ.
Αναφερόμενη στα θέματα της ΕΕ, είπε ότι το ΚΚΕ δεν κινδυνολογεί για να φοβηθεί ο λαός, αλλά τον προειδοποιεί για είναι έτοιμος. ‘Εθεσε επίσης το θέμα της εμβάθυνσης της ευρωενωσιακής ενοποίησης που τίθεται με επικεφαλής τη Γερμανία και έκανε λόγο για επιχείρηση ευθυγράμμισης οικονομιών με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι θα «είναι μια διαιρεμένη ΕΕ με πολλές ταχύτητες».
«Αν δεν τα βρουν, καθώς η Γαλλία προτείνει μια αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, μπορεί και να υπάρξει έξωση πιο αδύναμων χωρών και αναδίπλωση της ΕΕ σε ισχυρότερο πυρήνα» είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και στον βαθμό που οξύνεται ο ανταγωνισμός και με αναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες, ο κίνδυνος εμπλοκής ακόμα και με όπλα είναι υπαρκτός, αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΜΠΕ.
Σύμφωνα με τη γγ το ΚΚΕ δεν προτείνει επιστροφή στη δραχμή όπως υποστηρίζουν ορισμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι και υπογράμμισε ότι το κύριο είναι να πάρει ο λαός στα χέρια του τον πλούτο που ο ίδιος παράγει, με λαϊκή εξουσία με την οποία συνδέεται και η μετάβαση από την αποδέσμευση από την ΕΕ.
«Ή αποδέσμευση και χαράζεις τον δικό σου δρόμο ή διαφορετικά αυτό που ζούμε θα είναι η κατάσταση» είπε η κ. Παπαρήγα, αναφέροντας ότι «στη λαϊκή εξουσία παράγεις και αναπτύσσεις ό,τι μπορεί να παραχθεί και ό,τι μπορεί να αναπτυχθεί εδώ» και προσθέτοντας ότι «σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές προϊόντων που μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα».
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το θέμα δεν είναι το Μνημόνιο, αλλά η καπιταλιστική κρίση, πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο αφορά την πτώση της αξίας της εργατικής δύναμης, ώστε αυτή να είναι ήδη φθηνότερη στη φάση της ανάκαμψης και επισήμανε ότι αν το Μνημόνιο θεωρείται τομή, «τότε κάνεις αντιμνημονιακή συνεργασία, αλλά και η “Χρυσή Αυγή” αντιμνημονιακή δύναμη είναι».
Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ γνώριζε ότι θα έχει εκλογικό κόστος, όταν είπε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης, ενώ καθιστώντας σαφές ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν ταυτίζονται πρόσθεσε ότι «όταν όμως κινείσαι στην ίδια τροχιά του ευρωμονόδρομου, τότε ενσωματώνεσαι». «Ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, δεν μπορείς να βάζεις το εκλογικό κόστος πάνω από το πολιτικό κόστος για τον λαό» υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.
Ερωτηθείσα για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ στις 6 Μαΐου, είπε ότι τρεις- τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές μιας έφερναν με διψήφιο ποσοστό, το ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες, καθώς υπήρχε δυσαρέσκεια, αλλά και «γραμμή» για την υπερψήφισή του, ενώ συνέβαλε σε αυτό και η καλλιέργεια ενός κλίματος ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν με τον εύκολο δρόμο των πολιτικών αποφάσεων, χωρίς σύγκρουση.
Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις που σημειώνονται ενόψει μιας πιθανής εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Παπαρήγα είπε ότι από τη μια «αντιδρούν γιατί φοβούνται κάθε αλλαγή, σας υπενθυμίζω τις αντιδράσεις ενόψει εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει και τμήμα του κεφαλαίου που προτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρούν ότι μπορεί να κουμαντάρει καλύτερα το κίνημα και ότι μπορεί να κερδίσει πίστωση χρόνου σε κρίσιμη στιγμή». «Η οριακή κατάσταση είναι μπροστά μας» εκτίμησε η κ. Παπαρήγα.
Αναφορικά με την επίσκεψη της «Χρυσής Αυγής» στην «Χαλυβουργία» η κ. Παπαρήγα είπε ότι το σωματείο δεν είναι κομματικός φορέας, ο ένας κομμουνιστής συνδικαλιστής εκεί, δεν μπορούσε να πετάξει έξω τους χρυσαυγίτες, πρόσθεσε ότι πολλοί εργάτες τώρα μπαίνουν για πρώτη φορά στον συνδικαλιστικό και πολιτικό αγώνα και εκτίμησε ότι πολλοί εργάτες αιφνιδιάστηκαν με την επίσκεψη.
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το πιο επικίνδυνο φαινόμενο έγκειται στο ότι η «Χρυσή Αυγή» παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό της από νέους ανθρώπους, ενώ πρόσθεσε πως «ό,τι ηρωικό υπάρχει στη ζωή του τόπου έχει λοιδορηθεί, θεωρείται ότι ανήκει στο παρελθόν» και «ας δούμε τους νέους που υποτίθεται ότι δεν θέλουν καθοδήγηση να ανέχονται τα “εγέρθητι” και το στυλ του “αρχηγού”».
‘Οσον αφορά την επίθεση εναντίον του εκλογικού περίπτερου του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «ήταν φουσκωτοί, ως κόμμα δεν μπορώ να πω ότι ήταν χρυσαυγίτες, αν δεν έχω στοιχεία», χαρακτήρισε τους επιτιθέμενους «δολοφόνους» ενώ επανερχόμενη στην «Χρυσή Αυγή» είπε ότι «πήγαν εκεί που δολοφονήθηκε ο φαρμακοποιός στου Ρέντη και τους πέταξε ο κόσμος έξω».
«Παραμονές εκλογών θέλουμε ηρεμία, πάντως δεν θα “περάσουν καλά” μαζί μας, δεν θα τους αφήσουμε έτσι» κατέληξε η κ. Παπαρήγα.