Πυρετός διαβουλεύσεων λαμβάνει χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (28-29 Ιουνίου) και μπροστά στο «σκόπελο» των εκλογών στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου.

Σήμερα θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, αφού η Σύνοδος του Μαΐου ήταν άτυπη και δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Επομένως, καθοριστικές για το μέλλον της Ευρωζώνης θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο του Ιουνίου, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθεί μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο σύστασης πανευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων.

Επισήμως, η συνάντηση αφορά στα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα, ωστόσο, είναι βέβαιο πως στη διάρκεια της συνάντησης Μέρκελ- Μπαρόζο θα τεθεί και το ελληνικό ζήτημα, καθώς η χώρα έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως στις 22 Ιουνίου θα υπάρξει μίνι Σύνοδος Κορυφής στη Ρώμη για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα. Στη μίνι αυτή Σύνοδο θα συμμετάσχουν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσούα Ολάντ, ο Μάριο Μόντι και π Μαριάνο Ραχόι.