«Αυτή τη στιγμή έχει βάση ότι θα πρέπει να φύγουμε από αγκυλώσεις, οι οποίες υπήρχαν για ένα κόμμα, το οποίο ήταν πρώτα στο 4%», επισήμανε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο Πάνος Ρήγας. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων περί ανάγκης του κόμματος να ανασυγκροτηθεί πολιτικά και οργανωτικά.
«Έχουν για εμένα βαρύνουσα σημασία οι σκέψεις που διατύπωσε», είπε ο κ. Ρήγας για τις απόψεις του κ. Σκορίνη, συμφωνώντας πως «είναι πια αναγκαίο να υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε».
«Πρέπει να είμαστε αντίστοιχοι με τις ευθύνες, τις οποίες έχουμε αναλάβει και το βάρος της δύσκολης συμφωνίας, ώστε να καταλήξουμε στην επόμενη μέρα και να είναι μία διαφορετική μέρα στη χώρα μας, δηλαδή η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση να γίνει», εξήγησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.
Για να προσθέσει: «Άρα, πρέπει να δούμε με άλλη λογική τα πράγματα, όπως εξελίσσονται. Πρέπει να φανούμε αντίστοιχοι του μεγέθους των προβλημάτων και των ευθυνών που έχουμε αναλάβει απέναντι στην κοινωνία». Σε ό,τι αφορά τις αγκυλώσεις, που εκτιμά πως υπάρχουν στο κόμμα, διευκρίνισε ότι «δεν αφορούν πρόσωπα, αλλά αντιλήψεις που έχουν διαμορφωθεί και δεν μπορούμε πολλές φορές να τις ξεπεράσουμε ή δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος του ιστορικού βάρους το οποίο έχουμε».
Κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση για την προοπτική προεκλογικής και μετεκλογικής συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και το άνοιγμα που επιχειρείται από την πλευρά του πρώην υπουργού και μέλους της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Ραγκούση, χαρακτήρισε «θετική κάθε πρόταση που μπορεί να συμβάλει σε μία προοδευτική πορεία της χώρας».
«Δεν ζητάμε και δεν θα ζητήσω ποτέ πιστοποιητικά, αλλά μία κριτική και μία αντίληψη, η οποία διαμορφώνει τη στάση του κάθε πολιτικού φορέα», είπε και διευκρίνισε: «Εδώ θα κριθούν όλοι, αν θα είναι από τη μια μεριά του ποταμού ή από την άλλη. Δηλαδή θα συνεχίσει η ΚΙΝΑΛ να είναι προσκόλλημα της Δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού ή θα είναι με τις προοδευτικές αλλαγές; Αυτονομία έχουν όλα τα κόμματα, τα πολιτικά υποκείμενα. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το κοινωνικό μέτωπο που πρέπει να σχηματιστεί».
Σχετικά με το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες από την πλευρά της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, παρατήρησε: «Έχει αμφισημία γιατί, πρώτον, πριν από λίγες μέρες ζητούσε και επέμενε και έβαλε στο τραπέζι τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, άρα δεν μπορεί να συμβαδίσει αυτό με εκλογές τώρα και, δεύτερον, δεν αντιλαμβάνομαι όταν δίνει αυτή τη μάχη η ελληνική κυβέρνηση και οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια, να πάμε σε μία διαδικασία εκλογών, πριν μάλιστα ολοκληρωθεί αυτό το οποίο λέμε η καθαρή έξοδος και η συμφωνία του Αυγούστου».
«Προσπαθούν να βρουν όλοι -και εδώ μπήκε και το ΚΙΝΑΛ στο παιχνίδι- τρόπους να μην αποδειχθεί αυτό, δηλαδή ότι μία αριστερή κυβέρνηση, μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, βγάζει τη χώρα από αυτή την περιπέτεια, εκεί όπου απέτυχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια κι έχουν και την ευθύνη που μας οδήγησαν εδώ», εκτίμησε.
Αναφερόμενος στην πορεία προς την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, σημείωσε: «Έχουμε μία στοχοπροσήλωση. Η στοχοπροσηλωση είναι η καθαρή έξοδος, δηλαδή δεν θα υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης και δεν θα έχουμε μνημόνια και αξιολογήσεις. Θα έχουμε την παρακολούθηση, όπως έχουν κι οι χώρες, οι οποίες βγήκαν από μια τέτοια περιπέτεια και προγράμματα. Θεωρώ ότι θα έχουμε την αυτονομία για να επιλέγουμε πράγματα, δηλαδή θα σταματήσει αυτή η επιτροπεία, που ήταν στα όρια της αποικιοκρατίας και νομίζω ότι αυτός είναι ο βασικός στόχος».
Τέλος, σε σχόλιο του για τη δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί και να λείπουν νοσηλευτές», ο κ. Ρήγας επισήμανε: «Έχουμε από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη σοκ και δέος. Μίλησε για γιατρούς που δεν χρειάζονται στα νοσοκομεία, μίλησε για ευέλικτες σχέσεις εργασίας, που πρέπει να υπάρξουν, για νέους τύπους συμβάσεων απασχόλησης και έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί και το 8ωρο στην εργασία είναι αυτή μία αντίληψη Φρανκενστάιν στην πολιτική».