Την πεποίθηση ότι πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες για την αλλαγή των πανευρωπαϊκών συσχετισμών για την αναθεώρηση δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, την ανακούφιση του ελληνικού λαού και την προστασία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε στην Ιπποκράτους με τον πρόεδρο της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάννες Σβόμποντα.
Από την πλευρά του, στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Σβόμποντα τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές και ειδικά εάν θέλει να αναπροσαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα και το μνημόνιο, πρέπει να περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και «ιδιαίτερα» του κ. Βενιζέλου, τον οποίο «εμπιστεύονται στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα».
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «τώρα βρισκόμαστε σε μια θέση που μας επιτρέπει να επαναπροβάλουμε τις ιδέες αυτές για να ανακουφίσουμε τον λαό, να προστατεύσουμε την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη γιατί είναι προς το κοινό μας συμφέρον».
Επιπλέον, είπε ότι ο κ. Σβόμποντα με τη παρουσία του εδώ «δείχνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τους πανευρωπαϊκούς συσχετισμούς με βασικό μοχλό το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών» και υπογράμμισε ότι η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στέλνει μήνυμα γι’ αυτή τη δυνατότητα, «την οποία πρέπει να αδράξουμε ως χώρα και ως Ευρώπη, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε συγκροτημένη στρατηγική και εξειδικευμένες προτάσεις που να πείθουν».
Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τον κ. Σβόμποντα γιατί και εκείνος, όπως είπε, βοήθησε ώστε το ΕΣΚ να στηρίξει προχτές τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης και την επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Υποστήριξε δε ότι «τώρα αυτό μπορούμε να το πετύχουμε γιατί έχουμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο» και ότι «μπορούμε να επαναφέρουμε κρίσιμα σημεία που για μας ήταν πάντα κρίσιμα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά που ο συσχετισμός προηγούμενων περιόδων δεν μας επέτρεπε να περάσουμε όλες τις θέσεις μας συνομιλώντας με τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Ακόμη, ανέφερε ότι με τον κ. Σβόμποντα είχαν την ευκαιρία στις Βρυξέλλες να συζητήσουν γύρω από την ελληνική πολιτική και οικονομική κατάσταση και το «χαρτί» που ετοίμασε η Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΕΣΚ για την προοπτική της Ευρωζώνης, την ανάγκη να στηριχτεί η αναπτυξιακή διάσταση και η καταπολέμηση της ανεργίας και το οποίο αποτέλεσε ένα από τα βασικά ντοκουμέντα της συζήτησης στο ΕΣΚ, αλλά και της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στήριξη σε ΠΑΣΟΚ και Ευ. Βενιζέλο
Από την πλευρά του, ο κ. Σβόμποντα εξέφρασε την στήριξη εκ μέρους των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών και σοσιαλιστών προς το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα προς τον κ. Βενιζέλο για τρεις λόγους:
Πρώτον, επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος της «οικογένειάς» μας.
Δεύτερον, διότι καμιά νέα κυβέρνηση (σ.σ. που ελπίζει να δημιουργηθεί σύντομα μετά τις εκλογές) δεν μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ.
Τρίτον, διότι το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα ο κ. Βενιζέλος είναι το πρόσωπο εκείνο που εμπιστεύονται περισσότερο στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα.
Ο κ. Σβόμποντα είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν που προσπάθησε να δείξει τις δυσκολίες αλλά και να υπερβεί την κρίση και ότι συνεπώς «σε όποια νέα κυβέρνηση χρειάζεστε ανθρώπους που μπορούμε να εμπιστευτούμε, ειδικά όταν θέλεις να αναπροσαρμόσεις το οικονομικό πρόγραμμα και το μνημόνιο κάτι που είναι απαραίτητο για να υπάρξει κοινωνική συνοχή και λόγω της ύφεσης».
Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν βελτιώνει τα πράγματα το «να ακούμε από κάποια άλλα κόμματα την κακοφωνία, διαφορετικές φωνές και ερμηνείες για το τι θα γίνει μετά.
Ο κ. Σβόμποντα, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα πρόγραμμα ίδιο για διαφορετικού είδους οικονομικές εξελίξεις και πως αυτός είναι ο λόγος που η Ευρώπη όλο και περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να μιλήσει για αναπροσαρμογή και πρόσθεση στοιχείων ανάπτυξης.
«Εξαρτάται από τους πολίτες ποιον θέλουν στη βουλή αλλά το μήνυμα πρέπει να είναι καθαρό, ότι θέλουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», σημείωσε και εκτίμησε ότι δεν θα είναι εύκολος ένας δρόμος έξω από την Ευρωζώνη και πως θα ήταν δύσκολο να υπάρξει ένα τέτοιο «διαζύγιο», το οποίο, όπως είπε, δεν θα αποτελούσε και λύση.
Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με την Αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, Έλκε Φέρνερ.