«Οι εταίροι θεωρούν αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη ωστόσο πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Όλοι μου τόνισαν ότι έχουν την πρόθεση να παρέχουν τη βοήθειά τους προς την κατεύθυνση να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», τόνισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακά μέτρα για να βγει από την ύφεση.
«Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν τα μέτρα ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στην υιοθέτηση ομολόγων έργου (project bonds) προκειμένου να ενεργοποιηθούν επενδύσεις ύψους 50 δισ. οι οποίες παραμένουν «παγωμένες», στην στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων».
Όσον αφορά στα σενάρια για προσέγγιση του από Ευρωπαίους εταίρους στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να του τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν έγινε καμία τέτοια κίνηση.
Ερωτηθείς αν υπέπεσε στην αντίληψή του ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ προετοιμάζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα είχε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Π. Πικραμμένος απάντησε αρνητικά, λέγοντας μάλιστα ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έκρυψε την έκπληξή της και τη δυσφορία της για αυτά τα σενάρια.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι από γερμανικής πλευράς δεν ετέθη ζήτημα διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι όπως δήλωσε και προ ημερών, το θέμα αυτό έχει κλείσει. Συμπλήρωσε ακόμη ότι είναι φυσικό οι εταίροι της Ελλάδας να δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση στη χώρα, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση παρέμβασης.
Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έκδοσή τους δεν αναμένεται για το εγγύς μέλλον και ότι θα πρέπει να παρέλθει κάποιο διάστημα μέχρις ότου η ιδέα αυτή ωριμάσει.
Τέλος, ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Ζανιάς, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι θα ήταν ευχής έργον για την Ελλάδα αν της δινόταν ένας χρόνος παράταση για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από τη βούληση των δανειστών της χώρας.