«Δεν πιστεύω σε ήρωες ή σωτήρες» αναφέρει στον βρετανικό Γκάρντιαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τρίπρας και σημειώνει πως «αντιθέτως, πιστεύω στον αγώνα για δικαιώματα… κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μειώνει έναν περήφανο λαό σε ένα επίπεδο αθλιότητας και ταπείνωσης».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «ύστερα από δυόμιση καταστροφικά χρόνια, οι Έλληνες έχουν γονατίσει. Το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει, ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν μαζικά από τη χώρα, το ψυχολογικό κλίμα είναι απαισιοδοξία, κατάθλιψη, μαζικές αυτοκτονίες».

«Με ρωτάτε εάν φοβάμαι, φοβάμαι πως εάν συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο, τον δρόμο που οδηγεί σε μια κοινωνική κόλαση… όταν κάποιος παλεύει εκεί υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει και εμείς παλεύουμε να κερδίσουμε» τονίζει.

Πάντως, όπως αναφέρει η Έλενα Σμιθ, που πήρε τη συνέντευξη, για τον 38χρονο Τσίπρα ο «πόλεμος δεν είναι προσωπικός». Ο εχθρός δεν είναι το Βερολίνο. «Δεν είναι μεταξύ εθνών και λαών. Από τη μια μεριά είναι οι εργάτες και η πλειοψηφία του λαού και από την άλλη είναι οι παγκόσμιοι καπιταλιστές, οι κερδοσκόποι, οι τραπεζίτες, τα μεγάλα κεφάλαια. Είναι ένας πόλεμος μεταξύ του λαού και των καπιταλιστών… και όπως σε κάθε πόλεμο ό,τι συμβεί στην πρώτη γραμμή καθορίζει και το αποτέλεσμα. Θα είναι μια μάχη αποφασιστική για κάθε πόλεμο, οπουδήποτε αλλού».

Παράλληλα, αναφέρει πως η Ελλάδα επιλέχθηκε ως πειραματόζωο για την ενίσχυση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και πως οι Έλληνες αποτελούν τα πειραματόζωα. «Εάν το πείραμα συνεχίσει, θα θεωρείται επιτυχές και οι πολιτικές θα εφαρμοστούν και αλλού. Γι’ αυτό πρέπει να σταματήσουμε αυτό το πείραμα. Δεν θα είναι μια νίκη για την Ελλάδα, αλλά μια νίκη για την Ευρώπη».

«Και εάν η Αθήνα σταματήσει να πληρώνει τους δανειστές της, το πρόβλημα τότε θα πάρει διαφορετική τροπή. Η Ελλάδα θα είναι σε πιο ισχυρή θέση, από αυτή που οι περισσότεροι, πιστεύουν» προσθέτει.

Ο Α. Τσίπρας καταλήγει αναφέροντας πως «πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα. Δικό μας πρόβλημα , της Μέρκελ πρόβλημα, ευρωπαϊκό πρόβλημα, παγκόσμιο πρόβλημα».

Οι σύμβουλοι του Α. Τσίπρα ανέφεραν στην Έλενα Σμιθ πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως ήρωά του τον Ούγκο Τζάβες, της Βενεζουέλας, με τον οποίο μάλιστα έχουν ίδια μέρα γεννέθλια.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η βρετανίδα δημοσιογράφος, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει την εξουσία και παρά τους μετριοπαθείς τόνους, ο Α. Τσίπρας λέει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί…