Με πολλές φιλοφρονήσεις έγινε η παραλαβή και η παράδοση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και του νέου υπηρεσιακού υπουργού και πρώην προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Χρήστου Γεραρή.

Ωστόσο, ο κ. Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια αναμονής του νέου υπουργού Δικαιοσύνης είχε συζήτηση με τους εκπροσώπους του Τύπου κατά την οποία αναφέρθηκε σε ορισμένα καίρια θέματα.

Ο κ. Παπαϊωάννου απευθυνόμενος στο κ. Γεραρή χαρακτήρισε «δύσκολο» το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο λειτουργεί με υποστελέχωση, καθώς μάλιστα διαχρονικά δεν είχε δοθεί η απαιτούμενη σημασία στο υπουργείο. Πάρα πολύ δύσκολη χαρακτήρισε ο κ. Παπαϊωάννου την κατάσταση στις φυλακές, λόγω του υπερπληθυσμού τους. Κλείνοντας ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «φεύγει με την καλύτερη εικόνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του ο κ. Γεραρής ανάφερε: «Το γεγονός ότι παραλαμβάνω από τα χέρια σας το υπουργείο είναι μια ευχάριστη συγκυρία, γιατί έχουμε συνεργαστεί και από άλλες θέσεις. Εκτιμώ την ανοιχτή σας σκέψη».

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Παπαϊωάννου τόνισε: «Η θητεία σας άφησε θετικές εντυπώσεις στον νομικό κόσμο» και κατέληξε: «Θα ασκήσω τα καθήκοντά μου με αμεροληψία και αντικειμενικότητα».

Μ. Παπαϊωάννου: «Εγκληματικό για τη χώρα να βρεθούμε εκτός ευρώ»

Ο κ. Παπαϊωάννου στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είχε την ατυχία να συναντηθεί με μια κρίση, με έναν ευρωπαϊκό πόλεμο» και προσέθεσε: «Λεφτά πια δεν υπάρχουν και πρέπει κάποιος όλα αυτά να ξέρει να τα επικοινωνεί, αλλά αυτό είναι μιας άλλης τάξεως θέμα. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και βαρύς».

Αναφερόμενος στην αρνητική εικόνα που έχουν οι πολίτες για τον πολιτικό κόσμο, υπογράμμισε: «Σήμερα αν είσαι βουλευτής είσαι λεπρός. Αν συνεχιστεί αυτή η ακύρωση του κοινοβουλευτισμού η χώρα θα το πληρώσει. Η οργή του κόσμου και ο αντικοινοβουλευτισμός προμηνύουν δεινά για τη χώρα και τη δημοκρατία. Πρέπει να σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα, θα είναι όμως εγκληματικό για τη χώρα να βρεθούμε εκτός ευρώ. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει το ευρώ, αλλά εμείς δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας».

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν φοβάται «την οργή του κόσμου ότι μπορεί να φέρει χειρότερες καταστάσεις», ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε:

«Ναι τη φοβάμαι… Η φτώχεια και ανεργία είναι κακός σύμβουλος».

Τα πυρά του κ. Παπαϊωάννου δέχθηκε ο οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Ειδικότερα, ο απερχόμενος υπουργός είπε: «Μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη θα έχουν τελειώσει όλες οι υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων που εντάχθηκαν στο Ν. 4022/2010. Ο νόμος δουλεύει. Επιτέλους να τελειώνουμε με λογαριασμούς του παρελθόντος. Όποιος είναι ένοχος να πάει φυλακή, όποιος αθώος να πάει σπίτι του. Δεν μπορώ να πω όμως ότι δε με ενοχλεί το γεγονός ότι ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης ανοίγει υποθέσεις και δεν κλείνει καμία. Περνάει μια αντίληψη στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση φταίει που δεν τελειώνουν οι υποθέσεις».

Σε άλλη ερώτηση για το αν «κάποιοι δικαστές λειτουργούν με πολιτικές σκοπιμότητες», ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε: «Θα ήθελα οι δικαστές να είναι πιο προσεκτικοί στο χρόνο που παίρνουν αποφάσεις. Η Δικαιοσύνη είναι στο κέντρο της πολιτικής».