Την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να μην υπάρχει τέτοια ένταση στο Αιγαίο υπογράμμισε η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, σε δηλώσεις της στον Real FM.
«Η Ελλάδα δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος καμίας χώρας στην περιοχή. Η Ελλάδα όμως έχει και τη συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς και την αποτρεπτική ισχύ και τη δυνατότητα να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία», σημείωσε και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μια φωνή και μια ενιαία και σοβαρή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και με αφορμή την ένταση με την Τουρκία.
«Τώρα έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση από την πλευρά του Μαξίμου και μια τελείως διαφορετική προσέγγιση από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εμφανή δυσλειτουργία της κυβέρνησης η οποία στην πραγματικότητα στέλνει τον λογαριασμό στο κύρος της πατρίδας», είπε.
«Το θέμα δεν είναι αν ο κ. Καμμένος κινείται σε υψηλότερους τόνους ή όχι, το ζήτημα είναι αν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ενιαία φωνή και μια σοβαρή εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Φαίνεται πως αυτό υπονομεύεται εκ των έσω, από την αδυναμία του πρωθυπουργού να αποπέμψει τον κ. Καμμένο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από την αδυναμία του Μεγάρου Μαξίμου να επιβάλλει μια και ενιαία γραμμή και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχέση με τόσο κρίσιμα ζητήματα», πρόσθεσε η κ. Σπυράκη.
«Ποιος ο λόγος να συγκατοικούν αυτοί οι δύο (σ.σ. κ.κ. Τσίπρας – Καμμένος) όταν στα μείζονα έχουν διαφορετική προσέγγιση; Διαφορετική προσέγγιση στο Σκοπιανό, διαφορετική προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά. Υπουργός Άμυνας είναι ο κ. Καμμένος, δεν είναι υπουργός Εμπορίου για να έχουν διαφορετική προσέγγιση στις διεθνείς συμφωνίες».
Αναφορικά με το Σκοπιανό και τις τοποθετήσεις των κ. κ. Ρήγα και Βαρεμένου ότι η λύση θα μπορούσε να προκύψει από μια διεθνή συμφωνία που θα μπορούσε να είναι υπέρτερη του Συντάγματος των Σκοπίων, τόνισε: «Για τη ΝΔ είναι προϋπόθεση για την εκκίνηση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης η απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ».
Ερωτηθείσα εάν αυτή η απάλειψη θα μπορούσε να γίνει σε δεύτερο χρόνο, η κ. Σπυράκη ήταν κατηγορηματική. «Όχι, δεν δεχόμαστε τεμαχισμό της λύσης. Δεν δεχόμαστε να επιτρέψουμε προκαταβολικά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και να πάρουμε μια υποσχετική για εκ των υστέρων αλλαγή του συντάγματος».