Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει σήμερα τα επιτόκια του ευρώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη συνεδρίασή του στην Βαρκελώνη, με τους αναλυτές να αναμένουν πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα δώσει στίγματα των προθέσεων του για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους τους επόμενους μήνες.

Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά πως η Διοίκηση της ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερό στο 1% το βασικό επιτόκιο του ευρώ, ενώ αναμένουν ενδείξεις ότι δεν θα ανασταλούν προς το παρόν οι παρεμβάσεις τόνωσης της ρευστότητας στην Ευρωζώνη που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τόσο η εισαγωγική δήλωση του κ. Ντράγκι, όσο και ο γενικός τόνος που θα υιοθετήσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ στην διαδικασία των ερωτήσεων και απαντήσεων που θα ακολουθήσει, με τους αναλυτές να αναμένουν έμμεσες αναφορές του Ιταλού τραπεζίτη στο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης, σε περίπτωση που οι μακροοικονομικές προοπτικές στη ζώνη του ευρώ επιδεινωθούν περαιτέρω.

Το γεγονός ότι το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα στην Βαρκελώνη αποτελεί σύμφωνα με κάποιους ένδειξη ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει πως εάν η Ισπανία βυθιστεί περισσότερο μέσα στην κρίση χρέους και αποκλειστεί πλήρως από τις αγορές τότε η Ευρωζώνη θα βρεθεί μπροστά σε ένα πραγματικά δυσεπίλυτο πρόβλημα. Για το λόγο αυτό εκτιμούν πως ο κ. Ντράγκι θα υιοθετήσει σήμερα «συνθηματικές λέξεις» που θα αφήνουν ανοικτό το περιθώριο κινήσεων της ΕΚΤ στο προσεχές διάστημα με μη συμβατικά μέτρα πολιτικής.

Διαφορετική γλώσσα σε σχέση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Απρίλιο αναμένεται να χρησιμοποιήσει σήμερα ο κ. Ντράγκι και για τους πληθωριστικούς κινδύνους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις από το πετρέλαιο και τα εμπορεύματα δεν είναι τόσο μεγάλες όπως αρχικώς είχαν εκτιμηθεί.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει περισσότερες ενδείξεις ότι η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη πράγματι επιδεινώνεται, ώστε να υιοθετήσει αλλαγή στη ρητορική του και να δείξει πως η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να σκεφτεί επιπλέον μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει σε χθεσινή της ανάλυση η Goldman Sachs, προσθέτοντας πως «σε σύγκριση με τις αρχές του έτους η ΕΚΤ φαίνεται τώρα να είναι πιο ανήσυχη για τις προοπτικές ανάπτυξης».