«Παράγοντα ανάπτυξης» αποτελούν «οι δημόσιες επενδύσεις» και ο «σχεδιασμός του χώρου» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, με θέμα «Δημόσιος χώρος, δημόσιες επενδύσεις και ο ρόλος του στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης», σε αίθουσα του δημαρχείου, Θεσσαλονίκης.
«Για μας, η ανάπτυξη απαιτεί δημόσιες πολιτικές» είπε ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας ότι αυτές, εκτός από την αναπτυξιακή τους διάσταση, τη συμβολή τους στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, απαιτούνται ακόμη και για τη στήριξη ιδιωτικών εγχειρημάτων. Έφερε, ως παράδειγμα την «κυκλική οικονομία», διερωτώμενος, με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς αυτές. Τόνισε, ότι οι δημόσιες επενδύσεις «τροφοδοτούν την ανάπτυξη και την οικονομία», δημιουργούν «εργασία και καταναλωτική δύναμη» και «βελτιώνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία», αλλά «και τις υποδομές, το χώρο, πάνω στον οποίο αναπτύσσεται η ιδιωτική οικονομία». «Γιατί εμείς θέλουμε ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας, με ίδιους κανόνες και για όλους» πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.
Ο κ Φάμελλος επεσήμανε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε «έλλειμμα» στη Θεσσαλονίκη, σε ότι αφορά τον «προγραμματισμό και την παρουσία δημοσίων επενδύσεων», όπως επίσης και σε ότι αφορά τον χωρικό και ρυθμιστικό σχεδιασμό.
«Στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και πριν από την ένταση της κρίσης, υπήρχε μεγάλη υστέρηση σε δημόσια έργα, σε δημόσιες επενδύσεις, μεγέθυνση των ελλειμμάτων σε δημόσιους χώρους ακόμη και σε πρωτοβουλίες που δεν χρειαζόταν λεφτά» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και διερωτήθηκε: «Το στρατόπεδο «Παύλου Μελά» δεν ήθελε αρχική επένδυση, γιατί δεν προχωρούσε; Το στρατόπεδο «Κόδρα» επίσης, γιατί δεν προχωρούσε;».
«Παράλληλα, είχε υποτιμηθεί από το πολιτικό δυναμικό της πόλης, η δυνατότητα με τα δημόσια έργα να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη και η εργασία και η αγοραστική δύναμη, αλλά περισσότερο απ’ όλα να έχουμε υποδομές που να συνδέουν π.χ. το λιμάνι με την ΠΑΘΕ και με το σιδηρόδρομο, να έχουν ένα μετρό λειτουργικό και συνδυασμένες μεταφορές και πολλά άλλα θέματα έργων και δημοσίων επενδύσεων» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
«Ακόμη και έργα που δε χρειάζονταν λεφτά για να γίνουν παραχώρηση π.χ. στρατοπέδων καθυστερούσαν» τόνισε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι «ο πολιτικός προγραμματισμός ήταν «πολλές φορές πίσω από τις ανάγκες που πολλές φορές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ακόμη και με χαμηλό δημόσιο κόστος».
Ο κ. Φάμελλος εκτίμησε ότι δύο ήταν οι λόγοι, που είχαν οδηγήσει σε αυτό το «έλλειμμα», από τη μια, όπως είπε, η «στρεβλά νεοφιλελεύθερη ανάγνωση της πολιτικής» και από την άλλη «η διαπλοκή» και συνέχισε:
«Θεωρώ, ότι ήταν και πολιτική επιλογή – απόδειξη του πολιτικού ελλείμματος του πολιτικού δυναμικού της πόλης – το ότι έλλειπαν πρωτοβουλίες δημόσιων επενδύσεων και διαχείρισης χώρων στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι άλλωστε δύσκολο να συνδυάσουμε την απουσία χωρικού και ρυθμιστικού σχεδιασμού για τη Θεσσαλονίκη, όπως και το ότι τώρα σε περίοδο κρίσης, με απουσία πόρων, το υπουργείο Υποδομών και πολλοί άλλοι φορείς ξεκίνησαν έργα, που δεν γίνονταν ούτε και την εποχή των «παχέων αγελάδων» στη Θεσσαλονίκη».
«Ταυτόχρονα, εγώ πιστεύω, ότι το πολιτικό προσωπικό των τελευταίων χρόνων, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ -που είχε υποκύψει πλήρως στον νεοφιλελευθερισμό και αυτό είναι ξεκάθαρο στην πολιτική ιστορία της χώρας – δεν μπορούσε να προβάλλει ως αξίες το δημόσιο χώρο και την κοινωνική πρόοδο, αφού υπηρετούσε και στο πολιτικό επίπεδο, άλλες αξίες» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «αποδεικνύεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια», παρά την οικονομική στενότητα, η κυβέρνηση κατάφερε να γίνουν έργα, τα οποία ηχούσαν ως «ανέκδοτα» κάποτε στη Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε:
«Και δε μιλάω μόνο για τις σήραγγες της ΠΑΘΕ στα Τέμπη και την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της σύνδεσης του λιμανιού με την ΠΑΘΕ, αλλά και για πολλά άλλα μεγάλα έργα, ακόμη και για αυτή καθ’ αυτή τη συγκρότηση του φορέα του Θερμαϊκού κόλπου» πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε: «Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι από την πλευρά της πολιτείας μπορούμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη μιας πόλης, στο να κρατήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο εδώ και να δώσουμε προοπτική στη Θεσσαλονίκη».
Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι σε ότι αφορά τη συζήτηση για τους δημόσιους χώρους, παραδείγματα, όπως «η ανάπλαση του χώρου της Έκθεσης και το νέο τοπικό χωρικό σχέδιο, η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και το χωρικό σχέδιο του Π. Μελά, το στρατόπεδο Κόδρα, το μουσείο Ολοκαυτώματος και η ανάπλαση του Παλιού Σταθμού» και, γενικώς, η απόδοση στην κοινωνία δημοσίων χώρων «τροφοδοτεί», μεταξύ άλλων και «μια πιο ενεργή και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση».
«Σκοπός μας είναι η πρόοδος της Θεσσαλονίκης, η ενδυνάμωση της Θεσσαλονίκης με το ρόλο που έχει στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, να είναι μια πόλη που εκπέμπει πρόοδο» δήλωσε ο κ. Φάμελλος.