Ψήφος διαμαρτυρίας και θυμού, σημαντικά ποσοστά αναποφάσιστων και ενδεχόμενη είσοδος 8-10 κομμάτων στη Βουλή, με την οποία «σπάει» η παράδοση των αυτοδύναμων κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του εκλογικού Σώματος, έτσι όπως καταγράφηκαν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Η απειλή της ακυβερνησίας πλανάται πάνω από τις κάλπες της 6ης Μαΐου, ενώ οι δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές χαρακτηρίζονται από ειδικούς και στελέχη κομμάτων ως επαρκής πολιτικός χρόνος που μπορεί να επιφέρει αλλαγές στις αρχικές εκτιμήσεις.
Δείγμα των ανατροπών που μπορούν να επέλθουν μέχρι τις εκλογές αποτελούν οι αλλαγές που έχουν καταγραφεί στο εκλογικό Σώμα μεταξύ δύο μετρήσεων της Marc για το «Εθνος», που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 19 Απριλίου, και για τον Alpha από τις 18 έως τις 20 Απριλίου 2012.
Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιούνται εν μέσω οικονομικής κρίσης εγκαινιάζουν μια νέα εποχή εκλογικών αναμετρήσεων. Εχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης των πολιτών που μέχρι και το 2009 ανταποκρίνονταν θετικά στο δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ», αναδεικνύοντας αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Marc για το «Εθνος» στις 20 Απριλίου τα δύο κόμματα εξουσίας πλησιάζουν οριακά το 40% στην πρόθεση ψήφου (ΝΔ 21,9% και ΠΑΣΟΚ 17,8% στην έρευνα του «Εθνους» και ΝΔ 22,7% με το ΠΑΣΟΚ στο 17,9% στην έρευνα της Marc για τον Alpha), όταν το 2009 είχαν αποσπάσει το 77,3% των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία την τελευταία διετία με την εφαρμογή των μνημονίων έχει αλλάξει και την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Οι πολίτες από τη μια πλευρά είναι θυμωμένοι και θέλουν να τιμωρήσουν τα κόμματα που υποστήριξαν τα μνημόνια, ενώ παράλληλα προβληματίζονται για την επόμενη μέρα των εκλογών, επιθυμώντας να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.
Δύο ακόμα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη νέα συμπεριφορά που καταγράφει το εκλογικό Σώμα: οι αναποφάσιστοι δεν συμπεριφέρονται όπως συνήθιζαν στις προεκλογικές καμπάνιες από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, δηλαδή να «γέρνουν» προς τη μεριά του νικητή των εκλογών. Για πρώτη φορά αναμένεται ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα αποφασίσουν για την ψήφο τους την τελευταία ημέρα θα είναι διπλάσιο από άλλες εκλογικές διαδικασίες όπου υπολογιζόταν στο 7-10%.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα είτε με τη συμβολή των ντιμπέιτ είτε με τις προεκλογικές καμπάνιες, αφού οι πολίτες προσπαθούν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα που θα καθορίζουν την επιλογή τους.