Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την παροχή ρευστότητας στην αγορά, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη ρευστότητα στην αγορά ως «το πιο κρίσιμο ζήτημα» για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε «να πέσει χρήμα στην αγορά», το οποίο υπογράμμισε ότι θα γίνει από τρία κανάλια: το τραπεζικό σύστημα, τα μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά εργαλεία και το κράτος.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι «με βάση το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, υπάρχουν 50 δισ. διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, οι οποίες τίθενται υπό τον στρατηγικό έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου».
Η δεύτερη παρέμβαση που ζήτησε είναι η επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. «Έφυγαν τα τελευταία τρία χρόνια 70 δισ. ευρώ, περίπου 16 δισ. ευρώ πήγαν στο εξωτερικό, κάποια άλλα πήγαν για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις και για να ζήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, υπολογίζω ότι μπορούν να επιστραφούν άμεσα τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ και αυτά είναι ζωτικά για την αγορά», είπε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης των επιτοκίων χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και την ανάγκη αλλαγής των κανόνων του περιβόητου ΤΕΙΡΕΣΙΑ. «Υπό συνθήκες κρίσης, με την αγορά να χειμάζεται, δεν μπορεί να είναι κάποιος γραμμένος στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, επειδή εκδόθηκε εις βάρος του μια διαταγή πληρωμής για 1.500 ή 2.000 ευρώ».
Το δεύτερο κανάλι, όπως είπε, είναι τα λεγόμενα μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά εργαλεία.
«Όλα τα προγράμματα, όλες οι προσπάθειες, όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, ενώνονται σε ένα Ενιαίο Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Κι όταν λέμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εννοούμε το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων, εννοούμε 750.000 επιχειρήσεις. Διευρύνεται το φάσμα της στήριξης, υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις παλιές και καινούριες και αλλάζει ο σκοπός. Ο σκοπός είναι το κεφάλαιο κίνησης, η διευκόλυνση των επιχειρήσεων να καλύπτουν τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης», τόνισε.
Το τρίτο κανάλι, το σημαντικότερο, είναι το ίδιο το κράτος. Έχουμε, είπε, πέντε άμεσες δυνατότητες στο επίπεδο του κράτους, ανάμεσά τους την άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, την αυτοματοποίηση του μηχανισμού επιστροφής του ΦΠΑ, τη μείωση του δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου και «τελευταίο σημείο, αλλά εξαιρετικά κρίσιμο», όπως τόνισε την «αποδέσμευση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων που κολλάνε στην κοινοτική γραφειοκρατία, που έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα».