«Τη δύναμη του χαρακτήρα, την αποφασιστικότητα, τη συνεργασία και την ευελιξία που απαιτούνται για την επίτευξη στόχων σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο, ως μέσο επίλυσης των διαφορών» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, κατά τη λήξη των εργασιών του 16ου Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (MUN), στη Θεσσαλονίκη.
Απευθυνόμενος στους περίπου 420 μάθητες από περίπου 30 σχολεία της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Σερβίας, που συμμετείχαν στο συνέδριο που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκτιμώ πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο μάθημα από το να υπερασπίζεται κανείς τις θέσεις του σε πνεύμα συνεργασίας και καλής πίστης, όταν η πλειοψηφία δεν συμμερίζεται τις απόψεις του».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε τις «προκλήσεις των διεθνών σχέσεων στο ρεαλιστικό πλαίσιο των διαφορετικών αντιλήψεων και συμφερόντων όσο και τα πλεονεκτήματα που ενέχουν οι πολυμερείς οργανισμοί για τους λαούς και τα κράτη» και αναφέρθηκε ειδικότερα στον ρόλο του ΟΗΕ.
«Ο ΟΗΕ», είπε ο κ. Αμανατίδης, «υπερτερεί όλων των διεθνών οργανισμών, καθώς ενσαρκώνει μια παγκόσμια δέσμευση. Αποτελεί ένα σύμβολο ειρήνης. Τα Ηνωμένα Έθνη οικοδομήθηκαν στη βάση ρεαλισμού και ιδανικών, στη νομιμότητα που παρέχει η προσήλωση των κρατών στο διεθνές δίκαιο και την αποφασιστικότητα για τη διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας τόσο ενάντια στην επιθετικότητα, όσο και την απειλή του πολέμου. Ο ΟΗΕ αποτελεί τον θεματοφύλακα ενός ιδεώδους, τον θεματοφύλακα της παγκόσμιας συνείδησης, το πλαίσιο εντός του οποίου ακόμη και τα πλέον ισχυρά κράτη αποδέχονται την υπεροχή του διεθνούς δικαίου, πάνω από το δίκαιο του ισχυρού».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμα στις «μνήμες των δύο παγκοσμίων πολέμων που μοιάζουν να απομακρύνονται με κάθε καινούρια γενιά, ενώ ταυτόχρονα ο κόσμος μας ταράσσεται από συγκρούσεις», υπογραμμίζοντας ότι «η διαφύλαξη της ειρήνης απαιτεί μνήμη και επαγρύπνηση από όλους».
«Οι αρχές της συνεργασίας και του σεβασμού που αποτέλεσαν τη βάση της προσομοίωσης της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν τα θεμέλια της ειρηνικής επίλυσης των αντικρουόμενων συμφερόντων, στο πλαίσιο του κοινού μας καθήκοντος να περιορίσουμε τον πόλεμο στις σελίδες των ιστορικών βιβλίων» τόνισε ο κ. Αμανατίδης.
Τον ρόλο του ΟΗΕ ως θεματοφύλακα της παγκόσμιας νομιμότητας είχε υπογραμμίσει ο υφυπουργός Εξωτερικών και στον χαιρετισμό που είχε στείλει για την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.
«Από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γενική Συνέλευση, το Διεθνές Δικαστήριο, τα εκατομμύρια διεθνούς βοήθειας σε όσους χρήζουν αρωγής, το σύνολο των επιτροπών και θεμάτων που διαπραγματεύονται και συζητούνται, η ισχύς της διεθνούς νομιμοποίησης που παρέχουν τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιδέχεται αμφισβήτησης» είχε επισημάνει σχετικά ο κ. Αμανατίδης.
Στόχος του τριήμερου συνεδρίου ήταν -μεταξύ άλλων- η ευαισθητοποίηση των νέων για παγκόσμια προβλήματα.