Πέντε μέτρα κοινωνικής προστασίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟK Ευ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα άμεσα υλοποιήσιμα, απολύτως υπολογισμένα και όχι προεκλογικές υποσχέσεις που χάνονται μετά τις εκλογές.

Πρώτον, ανακοίνωσε την ταχύτερη υλοποίηση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων από το καλοκαίρι του 2014 ως το καλοκαίρι του 2013.

Δεύτερον ανακοίνωσε την αύξηση του ΕΣΠΑ για τα προγράμματα κατά της ανεργίας των νέων. Έχουν διασφαλιστεί , όπως είπε, 250 εκ. ευρώ και αναζητούνται άλλα 150 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, κάτι που ήταν αντικείμενο της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον κ. Μπαρόζο. Στο ίδιο πλαίσιο ανακοίνωσε μέτρο σύμφωνα με το οποίο όλοι οι άνεργοι αλλά και με χαμηλό εισόδημα Έλληνες θα έχουν πρόσβαση στην υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς κανέναν περιορισμό (ένσημα, χρόνος εργασίας κλπ).

Τρίτον, αναφέρθηκε στο δίκτυ κοινωνικής προστασίας με δύο παραδείγματα. Το νέο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που θα αφορά – όπως είπε – τους διπλάσιους δικαιούχους και πέραν των ατόμων με ειδικές ανάγκες και τους υπερήλικες ανθρώπους ανασφάλιστους αλλά και συνταξιούχους. Το Εθνικό Δίκτυο άμεσης κοινωνικής προστασίας με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ και 1500 νέες θέσεις εργασίας που θα αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού έργου των δήμων της εκκλησίας και άλλων φορέων με κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία κλπ.

Τέταρτον, νέες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Που αφορά την επέκταση της υφιστάμενης νομοθεσίας και στις ατομικές επιχειρήσεις με οφειλές μέχρι 25.000 ευρώ αφορά όμως και τη θέσπιση του Ακατάσχετου Τραπεζικού Λογαριασμού, δηλαδή του τραπεζικού λογαριασμού που δε θα μπορεί να κατασχεθεί, ύψους 1500 ευρώ για το άτομο και 2000 ευρώ για το ζευγάρι.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος υπάρχουν ήδη 10.000 αιτήσεις για υπαγωγή στο νέο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και περιμένει να αυξηθούν τώρα από επαγγελματίες.

Πέμπτον, στο ίδιο πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανο για την υποχρέωση του τραπεζικού συστήματος να διευθετήσει το σύνολο των δανείων που σήμερα δε μπορούν να διευθετηθούν, όπως και με τη διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για το μέτρο που αφορά να μη δίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι πάνω από το 30% (40% αυτοί που έχουν και άλλες πηγές πέραν του ενός μισθού) του μηνιαίου εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση δανείων (καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών).

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι αυτά τα μέτρα είναι κοστολογισμένα και άμεσα υλοποιήσιμα αλλά κυρίως ότι δεν επηρεάζουν την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος, αμφισβητώντας πλήρως τις υποσχέσεις της ΝΔ περί ισοδύναμων μέτρων ύψους 18 δις ευρώ.

«Δε θα ακολουθήσουμε τον κ. Σαμαρά στις ανακοινώσεις μέτρων που μπορούν να προκαλέσουν ντόμινο, το οποίο τελικά θα αποβεί εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.