Αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη μας για όσα έγιναν στο παρελθόν, για λάθη και παραλείψεις μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην τελευταία του ομιλία στην παρούσα Βουλή. Ταυτόχρονα όμως κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν βρίσκει να πει τίποτε για την ευθύνη του κόμματος του και την ευθύνη της κυβέρνησης Καραμανλή, της οποίας υπήρξε μέλος.
Τα τελευταία 2,5 χρόνια η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σήκωσε στις πλάτες της δυσανάλογο πολιτικό βάρος και κατέστη αμνός και ο αίρων τις αμαρτίες για όλα τα τελευταία χρόνια, είπε ακόμη ο κ. Βενιζέλος και παραδέχθηκε ότι πολλές από τις αποφάσεις που πάρθηκαν και αδίκησαν τους πολίτες και προκάλεσαν την οργή της κοινωνίας ήταν επιβεβλημένες έξωθεν, γιατί η χώρα έπρεπε να βρει λεφτά.
«Έχουμε διανύσει τα δύο τρίτα του δύσκολου δρόμου» είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική και ο Έλληνας να ξαναβρεί αυτά που έχασε.
«Με κόπους, με βάσανα, με αδικίες, με λάθη φτάσαμε στο νέο πρόγραμμα, στο PSI, στην αλλαγή της δημοσιονομικής ταυτότητας της Ελλάδας. Θα ρωτήσω τον κ. Σαμαρά: ποιος έκανε το PSI; Η ΝΔ; Μήπως ο κ. Παπαδήμος και εγώ; Ποιος διαπραγματεύτηκε;» είπε ο κ. Βενιζέλος για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ώστε να φτάσει η χώρα στη συμφωνία του προηγούμενου Οκτωβρίου για τη μείωση του χρέους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε ότι «ο κόσμος φοβάται να πιστέψει», αλλά όπως είπε «πρέπει να ακούσει αν η νέα συμφωνία διασφαλίζει τη χώρα στο ευρώ ή η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη»καταγγέλλοντας τις κραυγές για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Μίλησε επίσης για τον «ορατό κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας».
«Μας ρωτάνε οι πολίτες τι θα γίνει τον Ιούνιο» είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι οι απαντήσεις πρέπει να είναι σαφείς. Προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να χαλαρώσουμε αυτόν το μήνα των εκλογών» και επισήμανε ότι «διαφορετικά τις αποκλίσεις θα τις πληρώσουν οι πολίτες».
Το βασικό δίλημμα είναι, υπογράμμισε, αν θα επιμείνουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγούν σε μείωση δαπανών ή αν θα πάμε στη λανθασμένη και οριζόντια λύση της περικοπής μισθών και συντάξεων.
Για να μην συμβεί το δεύτερο θα πρέπει να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, είπε ο κ. Βενιζέλος και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ισχυρίζεται πως έχει ένα μεγάλο κατάλογο ισοδύναμων μέτρων αλλά όταν αναζητήθηκαν τα 300 εκατομμύρια ο κ. Σαμαράς κρύφτηκε πίσω από εμένα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε πέντε σημεία που θα κάνουν πιο αναπτυξιακό το περιβάλλον του Ιουνίου:
1. επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015 και όχι του 2014.
2. να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη επιτυχία του PSI. Ήδη έχουμε ξεπεράσει το 97% σε συμμετοχή ιδιωτών και πάμε στο 100%
3. να περιοριστούν οι τελικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μελετώνται προτάσεις ώστε να χρειαστούν αρκετά λιγότερα χρήματα με συνδυασμό μέτρων
4. οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πόροι του ΕΣΠΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνουν μοχλός ιδιωτικών επενδύσεων ανάπτυξης αρκεί να μην παρεμποδίζονται οι ενέργειες μας για νομικούς λόγους. Αποστέλλεται επιστολή σχετική στον κ. Μπαρόζο γιατί τα κονδύλια και οι δυνατότητες της ΕΚΤ υπάρχουν και το θέμα είναι η γραφειοκρατία ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά.
5. απόλυτη και καθαρή προστασία χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε πραγματικά αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
«Το ζήτημα είναι όμως να μας πει καθαρά ο λαός τι θέλει. Υπάρχει η πρόταση του πολιτικού συνδικαλισμού από δυνάμεις της δημαγωγίας και του αδιεξόδου» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η δεύτερη πρόταση είναι η πρόταση του κ. Σαμαρά «να είναι οπωσδήποτε πρωθυπουργός και να έχει αυτοδυναμία ή παντοδυναμία, δηλαδή η ΝΔ μόνη χωρίς στήριξη και συμμαχίες και χωρίς επίγνωση των προβλημάτων».
«Και είναι και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Εμείς θέλουμε νίκη στις εκλογές ώστε να πετύχουμε τη συσπείρωση των δυνάμεων για την αντιμετώπιση της κρίσης με μεταρρυθμίσεις και αλληλεγγύη», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.