«Μπορούμε να διαμορφώσουμε την αυτοδύναμη Ελλάδα. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση αλήθειας. Η αλήθεια χρειάζεται κάποιον που είναι έτοιμος να την πει και αυτός είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται όμως και κάποιον που είναι έτοιμος να την ακούσει.
Αυτή είναι σήμερα η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ είναι, συνεπώς, αποφασισμένο να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και της υπευθυνότητας, να βάλει μπροστά το “εμείς” και όχι το “εγώ”» ξεκίνησε την παρέμβασή του στη συνάντησή του με ανθρώπους της Επιστήμης και του Πολιτισμού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.
Ζήτησε να σταματήσει η στείρα συζήτηση για την κατανομή της ευθύνης για το παρελθόν, γιατί – όπως είπε – αυτή η αντίληψη που αντιπαρέθετε τον αρχηγό του εκάστοτε πρώτου κόμματος ως «σωτήρα», με τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος ως «καταστροφέα», αλλάζοντάς τους θέση ανάλογα με τους εκλογικούς κύκλους, είναι ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
«Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχει ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. «Έχει αξία σήμερα να τα ρίχνουμε ο ένας στον άλλον; Εμείς αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες. Είμαστε όλοι μέρος του προβλήματος και η ευθύνη βαραίνει όλους, ανάλογα με τους ρόλους τους σε αυτήν την πορεία. Ας μην παριστάνει κανείς τον νέο ή τον άφθαρτο. Δεν είναι κανείς φορέας της απόλυτης αλήθειας και του δικαίου, ούτε στη Δεξιά, ούτε στην Κεντροαριστερά, ούτε στην Αριστερά. Οφείλουμε στο όνομα της πατρίδας μας, στο όνομα των παιδιών μας, να κάνουμε τα πάντα για να γίνουμε μέρος της λύσης».
Αναφερόμενος στις εθνικές προτεραιότητες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αναφορά του σε ένα νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα “που πρέπει να είναι σταθερό για τα επόμενα δέκα χρόνια, να έχει ευρεία αποδοχή και συναίνεση, καθαρή αναπτυξιακή και καθαρή κοινωνική και αναδιανεμητική διάσταση”.
Αναφέρθηκε επίσης στις προϋποθέσεις αυτοκάθαρσης και αξιοπιστίας της πολιτικής, στις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται στον Κανονισμό της Βουλής, τη λειτουργία των κομμάτων, την ποινική ευθύνη των υπουργών, την ασυλία των βουλευτών, την επανασυμφιλίωση του πολίτη με την πολιτική. «Σε εμάς», είπε χαρακτηριστικά, «εναπόκειται να πάρουμε, με δική μας εθνική πρωτοβουλία, τις αναγκαίες αποφάσεις που θα επιστεγαστούν με αναθεώρηση του Συντάγματος το 2013 σύμφωνα με τις συνταγματικές προθεσμίες».
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε σε κανέναν εκτός Ελλάδος να καθορίσει τις εξελίξεις” συνέχισε κάνοντας λόγο και πάλι για την “Αυτοδύναμη Ελλάδα” που όπως υποστήριξε “δεν είναι κομματικός στόχος, είναι ο στόχος του λαού μας να είμαστε όρθιοι, αξιοπρεπείς, να ξεπεράσουμε την κρίση. Αυτό το όραμα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο, ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της πατρίδας μας, αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου, όλα τα άξια πρόσωπα».
Αναφερόμενος στα μεγάλα διλήμματα των εκλογών αναφέρθηκε:
– Μέσα ή έξω από το ευρώ;
– Υπάρχει παραμονή στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προϋποθέσεις;
– Υπάρχει μια μη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας;
– Υπάρχει κάποιος που προτείνει την καταγγελία της δανειακής σύμβασης;
– Πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης αυτής καθεαυτής της δανειακής σύμβασης;
– Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να αποφύγουμε την πίεση για οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων;
– Μήπως κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τα μεγάλα προβλήματα που είναι μπροστά μας αμέσως μετά τις εκλογές;
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τα πεδία πάνω στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν αναγκαίες εθνικές πρωτοβουλίες, πέρα από τα όρια του νέου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε 13 σημεία:
1. Στους δημοσιονομικούς στόχους.
2. Στο νέο φορολογικό σύστημα
3. Στα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κυρίως:
– τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος,
– άνοιγμα επαγγελμάτων,
– υποστήριξη της επιχειρηματικότητας,
– μείωση του διοικητικού κόστους.
– ΣΔΙΤ,
– ιδιωτικοποιήσεις ως ευκαιρία επενδύσεων,
– δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης,
– μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της υποκατάστασης εισαγωγών, κ.ο.κ.
4. Σε ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο με έμφαση σε:
– Πρωτογενή τομέα
– Τουρισμό
– Ναυτιλία
– Ενέργεια
– Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη.
5. Στην ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.
6. Στην ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου για την αποπληρωμή του χρέους.
7. Στην αξιολόγηση αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού στη δημόσια διοίκηση με στόχο μια αποτελεσματικότερη και λιγότερο κοστοβόρα δημόσια διοίκηση.
8. Στα μέτρα για την εκλογίκευση των κοινωνικών δαπανών.
9. Στην αλλαγή και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, στα μέτρα αυτοκάθαρσης της πολιτικής, στις ριζικές αλλαγές που – όπως είπε – δεν αναφέρονται στο νέο πρόγραμμα αλλά απαιτούνται στον Κανονισμό της Βουλής, τη λειτουργία των κομμάτων, την ποινική ευθύνη των υπουργών, την ασυλία των βουλευτών, την επανασυμφιλίωση του πολίτη με την πολιτική. Σε εμάς εναπόκειται να πάρουμε, με δική μας εθνική πρωτοβουλία, τις αναγκαίες αποφάσεις που θα επιστεγαστούν με αναθεώρηση του Συντάγματος το 2013 σύμφωνα με τις συνταγματικές προθεσμίες.
10. Στην οργάνωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και των ερευνητικών ιδρυμάτων και το πως πρέπει να υποστηριχθεί η καινοτομία.
11. Στα εθνικά μας θέματα, την εξωτερική πολιτική, τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ και των άλλων θαλασσίων ζωνών, τον σεβασμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που είναι εθνική περιουσία των μελλοντικών γενεών.
Σε εμάς εναπόκειται να διαμορφώσουμε και να ασκήσουμε μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική. Να κινητοποιήσουμε τις μεγάλες δυνάμεις του απόδημου Ελληνισμού και τους απανταχού φιλέλληνες.
12. Στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου, την ασφάλεια του πολίτη, στα θεμελιώδη δικαιώματα, την ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, την αναβίωση του κέντρου της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων.
13. Στην ταυτότητα του σύγχρονου Ελληνισμού, στο τι σημαίνει σήμερα πατριωτισμός.