«Θα ήταν ειρωνικό να μιλούσαμε απλώς για αναποτελεσματικότητα του κράτους. Το κράτος μας απέτυχε», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα καυστικός για την βραδύτητα με την οποία προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να πέφτει το βάρος στο μισθολογικό κόστος.
Μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση που οργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, με θέμα «Για ένα αποτελεσματικό κράτος» ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε την αρνητική συνέργεια των επιμέρους συμφερόντων, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας.
Πίσω από μια λανθασμένη ή αναποτελεσματική κρατική παρέμβαση, από τη σκοπιά του δημόσιου συμφέροντος, πιθανότατα υπάρχει ένας πολιτικός ή κομματικός ή προσωπικός υπολογισμός, είπε ο κ. Γιαννίτσης.
Αναφερόμενος στο ζητούμενο της ανταγωνιστικότητας, για τη σημερινή ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι «μπορούμε να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικότητα μέσα από έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων όπως η απελευθέρωση των μεταφορών, η μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, η βελτίωση των σύγχρονων υποδομών, η μείωση του κόστους στα λιμάνια, αλλά εμείς ταυτόχρονα αρνούμαστε να απελευθερώσουμε βυτιοφόρα, να εξορθολογίσουμε το κόστος της ΔΕΗ, να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, με μαθηματικά βέβαιο αποτέλεσμα η πίεση να πέφτει στο μοναδικό στοιχείο που απομένει, δηλαδή στους μισθούς».
Υπαινίχθηκε επίσης ότι συχνά οι πολιτικοί δεν μετρούν τις επιπτώσεις των πολιτικών τους αποβλέποντας σε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη και έφερε το παράδειγμα άσκησης «μιας ανεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής που παράγει άμεσα νέα εισοδήματα αλλά μετά από λίγα χρόνια οδηγεί σε πληθωρισμό, πτώση της ανταγωνιστικότητας και επιδρά αρνητικά στην απασχόληση».
Έχουμε δομήσει ένα κράτος που λειτουργεί για τον εαυτό του. Δημιουργούνται γραφειοκρατία και δομές για να δουλέψει το ίδιο το σύστημα. Γι αυτό και εχθρεύεται την αποτίμηση, η οποία πρέπει να είναι καθολική, για όλες τις διαδικασίες, είπε ο κ. Γιαννίτσης.